Ana SayfaDünya18. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ediyor

18. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ediyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO ile birlikte Afrin’e başlattığı operasyon bugün 18. gününde. TSK’nin Suriye’nin kuzeybatısında bulunan kente dönük bombardımanı sürerken, bölgedeki şiddetli çatışmalar da devam ediyor. Harekâtın Türkiye’ye yansıması ise gözaltı ve tutuklama furyası ile kendini gösteriyor. Yüzlerce kişi ‘Savaşa hayır’ dediği için ya gözaltında ya da tutuklandı. Afrin’e yönelik operasyon ve ilgili gelişmeleri gün boyunca canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

 


22:00 | 100 AP’li vekilden Afrin çağrısı: Saldırılar durdurulsun

Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) 100’ü aşkın milletvekili Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırılarını protesto etti.

Vekiller, “Barış ve diyalog için, Türkiye Efrin’e saldırılarını durdursun” başlıklı bir çağırıya imza attı.

Marie-Christine Vergiat, Bart Staes, Patrick Le Hyaric, Gabi Zimmer’in de aralarında vekillerin imzaladığı metinde, Türk ordusunun çok sayıda sivili öldürdüğü ve yaraladığı ifade edildi.

Askeri saldırıların son bulması için Türkiye’ye yönelik baskıların iki katına çıkarılmasını isteyen AP’li vekiller, “Ayrıca Suriye’ye ilişkin Cenevre’de yürütülen toplantıların yeniden aktifleşmesini ve Kürtlerin dahil edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çağrı metninde ayrıca şöyle denildi:

Kürtlerin İŞİD’e karşı en ön cephede savaşmasının aynı zamanda Avrupa’nın güvenliği için olduğunu tanıyoruz ve Türk devletinin bölgeye yönelik saldırıları, sadece o bölgedeki istikrarsızlığa değil, genel bir güvensizlik ortamına sebep olabileceği gerçekliğini de unutmamamız gerekiyor. Bu saldırılara karşı Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği’nin sessizliği bir seçenek değil.

Biz imzası bulunan Avrupalı milletvekilleri Avrupa Birliğini ve Birleşmiş Milletler’i saldırıların bir an önce durması için harekete geçmeye çağırıyoruz.


20:07 | ABD’den iki yetkili Türkiye’ye geliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. MacMaster’ın hafta sonu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın ise önümüzdeki hafta Türkiye’ye geleceği belirtildi.

Ziyaretlerin sebebinin ise Türkiye’nin Afrin’ yönelik yürüttüğü ‘Zeytin Dalı Harekatı’ olduğu aktarıldı.


19:10 | Ruhani’den Afrin açıklaması: Başka ülkenin toprağına girmek doğru değil

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ‘Zeytin Dalı Harekatı’nın doğru olmadığını belirtti ve Türkiye’ye ‘son verin’ çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili ilk kez başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Ruhani, Bu operasyonun yakın zamanda son bulmasını istiyoruz çünkü bu operasyonlarda Türk kardeşlerimiz ölüyor. Öteki tarafta Kürtler ve diğer insanlar da ölüyor. Bu operasyon nafile” dedi.

Bir ordunun başka bir ülkenin topraklarına girmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Ruhani, şöyle konuştu:

Bir ordunun başka bir ülkenin topraklarına girmesi, karşı ülke devletinin izni ve halkının isteği ile yapılması bizim ilkesel tutumumuzdur. Eğer bir halk istemiyorsa ve devleti de izin vermiyorsa biz prensip olarak bunu doğru bulmayız.

Ruhani, Türkiye’ye operasyona son verme çağrısında bulundu.


15:05 | Şengal’den Minbic’e, farklı kentlerden yola çıkan binlerce kişi Afrin’de

Afrin’e yönelik operasyon 18’inci gününe girerken, Kuzey Suriyeliler Afrinlilerle dayanışmak için iki gün önce farklı kentlerden başlattıkları yürüyüşü bir mitingle sonlandırdı.

Dün gece saatlerinde kent merkezine ulaşan on binlerce kişi, sabahın erken saatlerinde Vilayet Sokağı’nda buluştu.

Şengal, Rakka, Kamişlo, Kobani, Haseke, Minbiç gibi kentlerden Afrin’e yürüyenler, “Hepimiz Afrin’iz, işgale geçit vermeyeceğiz” dedi.


15:00 | Afrin Sağlık Meclisi: 148 sivil yaşamını yitirdi, 365 yaralı var

Afrin Sağlık Meclisi, bugün yaptığı basın toplantısıyla Türkiye’nin Afrin’e yönelik 20 Ocak’ta başlattığı operasyonda sivil kayıplara ilişkin bilgilendirme yaptı.

Sağlık Meclisi Eş Başkanı Encela Reşo tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu 148 sivilin yaşamını yitirdiği ve 365 sivilin de yaralandığı belirtildi.

Hükümet sivil ölümleri yalanlıyor, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Afrin’de sivillerin yaşamını yitirdiğine” yönelik açıklamaların asılsız olduğunu söylüyor.


14:45 | AKP, CHP, MHP ve HDP’den Afrin açıklamaları

Partilerinin grup toplantısında konuşan liderler ve eş başkanların gündeminde Afrin’e yönelik operasyon vardı.

  • AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Operasyon başarıyla sürüyor” dedi ve geçmişi hatırlatarak, “5 milyon metrekarelik vatanımız talan edildi, geriye  780 bin kilometrekare bu ülke kaldı. Bilsinler ki uyuyan devi uyandırdılar” diye konuştu. Devamla Minbiç konusunda uyarılarda bulunan ve ABD’ye seslenen Erdoğan, şu resti çekti: “‘Münbiç’e gelmeyin’ diyorsunuz. Biz Münbiç’e topraklarının asıl sahiplerine teslim etmek için geleceğiz.”
  • CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuştuğu bir kişinin “Bizim askerlerimiz Afrin’e gidiyor ülkemizdeki Suriyeliler gitmiyor” önerisini dillendirerek, “Ben de bunları dillendiriyorum ama Erdoğan bana saldırıyor” dedi. CHP lideri hükümete bir kez daha “Gidin Esad’a ‘Suriye’de ne kadar terör örgütü varsa birlikte temizleyelim’ deyin” önerisinde bulundu.
  • MHP lideri Devlet Bahçeli, Afrin’e yönelik operasyon için “Bu bir var oluş mücadelesidir” dedi ve “Afrin’in yıkılması gerektiğini” söyledi.
  • HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise Afrin’e operasyonun sebebinin sıkça dillendirilen “Türkiye’ye kurşun sıkıldığı” iddiası olmadığını belirterek, “Erdoğan-Bahçeli rejimi kendi iktidarları için Afrin’e savaş açtı” dedi. Vietnam’ı hatırlatan Kemalbay, operasyon ile ‘bir kazanım elde edilmesinin mümkün olmayacağını’ söyledi.

09:30 | Oxfam: Afrin’de binlerce kişinin acil yardıma ihtiyacı var

Afrin / Foto: Nazım Daştan

Birleşmiş Milletler (BM), UNICEF ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) de aralarında bulunduğu kurumların açıklamaları ve Afrin’deki haber kaynakları, Türkiye’nin operasyonu dolayısıyla onlarca sivilin yaşamını yitirdiğini, binlerce insanın da göç etmek zorunda bırakıldığını duyurmuştu. Türkiye ise sivil kayıp haberlerini yalanlıyor.

Sivillerin durumuna ilişkin son açıklama ise Londra merkezli uluslararası yardım ve hak örgütü Oxfam’dan geldi.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu nedeniyle onlarca sivilin yaşamını yitirdiğine ilişkin haberlere dikkat çeken Oxfam, operasyonlar ve bölgedeki çatışmalar dolayısıyla 5000’den fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Uluslararası yardım kuruluşuna göre gıda ve tıbbi kaynakların hızla tükendiği Afrin’de birçok kişinin acilen yardıma ihtiyacı var. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Oxfam’ın Suriye Direktörü Moutaz Adham da şunları söyledi:

“Mahsur kalan bebekler, çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar da dahil binlerce kişi, korkunç hatta belki de ölümcül bir durumla karşı karşıya. Çok sayıda insan çaresizce insani yardım bekliyor ve uluslararası kuruluşlar, gıda ve tıbbi kaynaklar tükenmeden, bir an önce bölgeye güvenli bir şekilde yardım ulaştırmanın yolunu bulmalı.”

Suriye’deki iç savaştan dolayı yaşanan göçlerle Afrin nüfusunun yaklaşık yarım milyon olduğu belirtiliyor.


08:50 | Pentagon Sözcüsü: Minbiç’ten çekilme planımız yok

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon, ABD askerlerinin Türkiye’nin Afrin’den sonraki hedef olarak açıkladığı Minbiç’ten çekilme gibi bir planı olmadığını ifade ederken, “Türkiye ile çatışma olmaması için temasların sürdüğünü” aktardı.

Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’e konuşan Pahon, şunları söyledi:

“Türklerin Afrin’den Minbiç’e geçmeyeceğini umuyoruz. Bu konuda gerçekten kaygılıyız. Bunun IŞİD ile mücadeleyi raydan çıkarma potansiyeli var. Bu, bugüne kadar ortaya koyduğumuz çalışmanın büyük ölçüde dikkatini dağıtacak bir şey.

“Türkiye ile elimizden geldiği ölçüde birlikte çalışıyoruz ancak bu operasyon (‘Zeytin Dalı’) IŞİD’e karşı kazanımlarımızın bir kısmını kaybetmemize neden olacak bir potansiyel taşıyor.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ocak’ta yaptığı açıklamada Afrin’e operasyonun ardından hedefin Minbiç olacağını, operasyonların Suriye-Irak sınırına kadar genişleyebileceğini ifade ederken, uzmanların bu bölgede çatışma yaşanabileceğine ilişkin uyarıları bulunuyor.


08:40 | Afrin’de hayatını kaybeden asker sayısı 16’ya çıktı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin verilerine göre, dün Afrin’de bir askerin daha yaşamını yitirmesiyle harekâtın başladığı 20 Ocak’tan bu yana hayatını kaybeden asker sayısı 16’ya çıktı.


Afrin’e yönelik operasyonda bugüne dek yaşanan gelişmeleri aşağıdaki bağlantılar üzerinden gün gün takip edebilirsiniz:

1. GÜN2. GÜN3. GÜN4. GÜN5. GÜN6. GÜN7. GÜN8. GÜN9. GÜN10. GÜN11. GÜN12. GÜN13. GÜN14. GÜN15. GÜN16. GÜN, 17. GÜN




Önceki Haber
Encu'nun vekilliğinin düşürülmesine HDP'den tepki: 'Vekilliği halk verir, halk alır'
Sonraki Haber
ABD'den Türkiye'ye çifte ziyaret