Ana SayfaGüncelKadıköy’de işkenceyle gözaltına alınan öğrencilerden suç duyurusu

Kadıköy’de işkenceyle gözaltına alınan öğrencilerden suç duyurusu

HABER MERKEZİ – Kadıköy’de “Karneler sizin gelecek bizim!” sloganıyla eylem yaparken işkence yapılarak gözaltına alınan öğrenciler, kendilerine şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılığa ifade veren öğrencilerden biri, polisin cinsel organına bastırarak kendisine işkence yaptığını söyledi.

İstanbul Kadıköy’de 8 Haziran’da yaşları 14 ila 18 arasında değişen lise öğrencileri, “karneler sizin gelecek bizim!” sloganıyla AKP hükümetinin eğitim politikalarını protesto etmek için toplanmış ve polis tarafından işkence edilerek gözaltına alınmıştı.

Gece saatlerinde serbest bırakılana kadar şiddet gören öğrenciler, Çağlayan’da bulunan İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne giderek polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusundan önce öğrencilerin adliye önünde “İşkenceler liselileri yıldıramaz” pankartı açarak yaptıkları basın açıklamasına Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili adayları Sema Uçar, Musa Piroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile çok sayıda kişi katıldı.

‘Katillerin, işkencecilerin gücü bizleri yıldırmaya yetmez’

Öğrenciler adına açıklama yapan Sırma Sapan, polis saldırısının sadece kendilerine değil mücadele eden herkese yönelik olduğunu belirtti.

“Katillerin, işkencecilerin gücü bizleri yıldırmaya yetmez” diyen Sapan, liseliler olarak karne karşıtı eylem düzenlemeye ve her türlü saldırıya karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Açıklamanın ardından adliyeye giren öğrencilere, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar da eşlik etti.

Gözaltında çıplak arama, elektroşop ve şiddet

Savcılığa ifade veren öğrenciler, eyleme sosyal medya üzerinden yapılan duyuru üzerine haberdar olup katıldıklarını söyledi.

Polislere mukavemet etmediğini aktaran öğrencilerden biri, “Tamamen demokratik hak kullanımı dışında hiçbir eylemim olmadığı için suçlamayı kabul etmiyorum. Polisler tarafından gözaltına alındığım sırada cinsel organıma basıldı. Bana işkence yapıldı. Bu nedenle polisler hakkında şikayetçiyim” dedi.

Başka bir öğrenci de polisler tarafından alınan telefonun kendisine teslim edilmediği gibi tutanaklara da geçirilmediğini belirtti.

Ellerinin çift kelepçe ile kelepçelendiğini ifade eden bir başka öğrenci de polisler tarafından çıplak aramaya maruz kaldığını anlattı.

Öğrenciler ifadelerinde polislerin kendilerine elektroşok verip demir kelepçe ile vurduklarını kaydetti.


Bu haber MA ve JinNews’ten derlenmiştir.