Ana SayfaGüncel3 yıldır kayıptı: Suriye’de kaçırılan gazeteci Yasuda Türkiye’de

3 yıldır kayıptı: Suriye’de kaçırılan gazeteci Yasuda Türkiye’de

HABER MERKEZİ – Üç yıldır kayıp olan Japonya vatandaşı gazeteci Jumpei Yasuda’nın ‘kurtarıldığı’ ve kaçırıldığı Suriye’den Türkiye’ye getirildiği açıklandı.

Suriye’de kaçırılmasının ardından kendisinden üç yıldır haber alınamayan Japonya vatandaşı gazeteci Jumpei Yasuda’nın akıbeti belli oldu.

Hatay Valisi Erdal Ata, dün Suriye’den Türkiye’ye getirilen kişinin, 2015 yılından bu yana kendisinden haber alınamayan gazeteci Yasuda olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Gazetecinin şu anda İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi’nde bulunduğunu aktaran Ata, gerekli işlemlerin bitmesinden sonra Yasuda’nın Japonya’ya teslim edileceğini belirtti.

Ata, yaptığı açıklamada “Emniyet ve istihbarat birimlerimizin yaptığı başarılı bir çalışma sonucunda, 3 yıldan beri Suriye’de rehin tutulan bu gazeteci kurtarıldı” ifadesini kullandı.

Kurtarılmaya ilişkin askeri bir operasyonun olup olmadığının sorulması üzerine ise Vali Ata, herhangi bir askeri operasyonun gerçekleşmediğini, emniyetin ve istihbarat birimlerinin yaptığı çalışma sonrasında gazetecinin bulunduğunu kaydetti.

Abe’den Erdoğan’a teşekkür

Söz konusu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe telefonda görüştü.

AA’nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, görüşmede Abe, 2015 yılı Haziran ayından bu yana kendisinden haber alınamayan gazeteci Jumpei Yasuda’nın kurtarılmasından ve dün itibarıyla Türkiye’ye getirilmesinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Yasuda, 2000’li yılların başından bu yana Orta Doğu’da muhabirlik yapıyordu.

2004 yılında üç Japonya vatandaşı ile birlikte Irak’ta rehin alınan Yasuda, yürütülen müzakereler sonucu serbest kalmıştı.

Çatışmaları, mültecilerin durumunu ve yoksulluğu haberleştiren bir diğer Japonya vatandaşı gazeteci Kenji Goto’nun IŞİD tarafından infaz edilmesi üzerine 2015 yılında Suriye’ye geçen Yasuda ile bir süre sonra irtibat kesilmişti.

Yasuda, irtibatın kesildiği 23 Haziran 2015 tarihinden yalnızca iki gün önce Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, haber takibinin çoğu kez engellendiğini ve konumu ile haber takibine ilişkin bilgi paylaşımını bir süreliğine durduracağını kaydetmişti.

Previous post
Akar: Bedelli askerliğe başvuranların sayısı 672 bin
Next post
HDP Sözcüsü: İktidarın durdurulması için Batı'da en geniş ittifaka hazırız