Ana SayfaDünyaCorona virüsü: Ölenlerin sayısı 304’e yükseldi, ilk kez Çin dışında ölüm yaşandı

Corona virüsü: Ölenlerin sayısı 304’e yükseldi, ilk kez Çin dışında ölüm yaşandı

HABER MERKEZİ – Çin’de ortaya çıkan ve akciğer rahatsızlıklarına neden olan Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı 304’e  yükseldi. Virüsten etkilenme durumu şüpheli olanların sayısı 19 bin 544 olurken, enfekte vakalarla temasa geçtikleri gerekçesiyle müşahade altına alınanların sayısı 137 bin 594 kişiye ulaştı. Çin dışında ilk ölüm ise Filipinler’de görüldü

Çin’de ortaya çıkan ölümcül Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre,  salgında ölü sayısı 304’e, salgından etkilenenlerin sayısı ise 2 bin 110’unun durumu ağır olmak üzere 14 bin 380’e çıktı.

Bununla birlikte salgından etkilenme durumu şüpheli olanların sayısı 19 bin 544 olurken, enfekte vakalarla temasa geçtikleri gerekçesiyle müşahade altına alınanların sayısı 137 bin 594 kişiye ulaştı.

Bugüne kadar iyileşerek taburcu edilen kişilerin sayısı ise 328’e çıktı.

Ayrıca salgın nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cesetlerinin hastanenin yakın yerlerinde krematoryum alanlarında yakılacağı da duyuruldu.

Çin anakarası dışında virüs tespit edilen kişi sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 14, Makau Özel İdari Bölgesi’nde yediye çıktı.

Ülke genelindeki ölümlerin 294’ü Corona virüsün merkez üssü Hubei eyaletinde gerçekleşirken, eyaletteki kesinleşen Corona virüs vakası ise 9 bin 74 olarak açıklandı.

Çin dışında ise Japonya’da 20, Tayland’da 19, Singapur’da 16, Güney Kore’de 12, Avustralya’da dokuz, Malezya, ABD ve Almanya’da sekizer, Fransa ve Vietnam’da altışar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada’da dörder, Britanya, Rusya ve İtalya’da ikişer, Nepal, Kamboçya, Sri Lanka, Hindistan, Filipin, Finlandiya, İspanya, İsveç’te birer vaka görüldü.

Çin dışında ilk ölüm

Öte yandan Çin dışında ilk ölüm ise Filipinler’de görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü Filipinler Temsilcisi Rabindra Abeyasinghe, yaptığı açıklamada, geçen hafta başkent Manila’da öksürük ve boğaz ağrısı şikayetiyle doktora giden ve yapılan tetkiklerde yeni tip Corona virüs teşhisi konulan 44 yaşındaki bir Çin vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Bu arada Wuhan kentindeki 32’si Türkiye, altısı Azerbaycan, üçü Gürcistan, biri de Arnavut vatandaşı olmak üzere 42 yolcu Ankara’ya getirildi.

Ambulanslara nakledilen yolcular, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her yolcuyu bir odada 14 günlük zaman diliminde takiplerini yapmayı Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda planladıklarını söyledi.

“İlk günden itibaren numuneleri alındı. Her üç günde bir numune tekrarları yapıldı. Bütün hizmetlerin tek kullanımlık malzemelerle yapılması ve bütün atıkların tıbbi atık olarak değerlendirilmesi planlandı. Burada hizmet verecek bütün sağlık personelimiz için de tedbirler alınmış oldu.”

“Maske takmamızı gerektirecek durum yok”

26 kişiden oluşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Corona virüsünün ne olduğunu, nasıl olduğunu, nasıl bulaştığını, hangi durumlarda virüsten şüphelenilmesi gerektiğini anlatan çok detaylı bir rehber kitapçık hazırlandığını söyledi.

Kara ayrıca, “Bizim ülkemiz için şu anda maske takmamızı gerektirecek bir durum söz konusu değil. Yani genel anlamda dışarıya çıktığımızda, dolaşırken veya herhangi bir toplu alana geçerken de maske takmamızı gerektirecek özel bir durum yok” dedi.

Virüsün ortaya çıkışı

Virüs, ilk olarak Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da tespit edilmişti. Wuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019’da kentteki Wuanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli” hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Hubei eyaletinde daha önce başta eyaletin ve salgının merkezi olarak görülen Wuhan kenti ile eyaletteki 16 kentte metro, feribot, otobüs gibi toplu ulaşım hizmetler durdurulmuş, bazı kentlerde hastane, eczane, petrol ofisi ve gıda marketlerinin dışındaki işletmelerin çalışmaması gerektiği açıklanmıştı.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü de “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmişti.


Yeni Corona virüsü: Nasıl ortaya çıktı, belirtileri neler, nasıl korunulur?

İstanbul Eczacı Odası’ndan ‘Corona virüsü’ broşürü


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mahkemeye göre kezzaplı saldırıda 'öldürme kastı'na dair somut delil yok
Sonraki Haber
Oyuncu Ömer Dönmez hayatını kaybetti