Ana SayfaGüncelHasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınması ihalesine Danıştay’dan iptal

Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınması ihalesine Danıştay’dan iptal

HABER MERKEZİ – Danıştay 13’üncü Dairesi, Ilısu Barajı altında kalacak Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin taşınması için DSİ’nin yaptığı ve “rant” tepkisi çeken ihaleyi iptal ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı da ihaleyle ilgili soruşturma açtı.

Batman’ın 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Baraj suları altında kalacak olan tarihi eserlerin taşınmasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Danıştay, Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınması ihalesini iptal ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı da ihale ile ilgili soruşturma açtı.

Şirket dava açtı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı ve Yamaç Külliyesi’nin taşınma işi için yapılan ihale, 82 milyon 958 bin 910 TL teklif veren Cumhur Alp+Alp İnşaat iş ortaklığına verildi.

İhalede 87,9 milyon TL ile ikinci en düşük teklifi veren Gökalp Proje firması, ihaleyi kazanan firmanın iş deneyim belgelerinin yetersiz ve geçersiz olduğu iddiasıyla Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Gökalp Proje Firması, taşıma işini alan iki firma ortaklığının, Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce düzenlenen iş deneyim belgelerinde, uygulanan yapı tekniği kısmında “yığma, kâgir çelik ve restorasyon işleri” yazılmak suretiyle, sunulan belgelerin tamamının restorasyon olmaması nedeniyle teklifinin yetersiz-geçersiz olduğu belirtilerek, ihalenin kendi firmalarına bırakılmasını talep etti.

Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi, itiraz üzerine, ilgili firmanın Adana Müze Müdürlüğü ile yaptığı iş hakkındaki belgeleri iki kez talep etti ve ikisinde de uygun olduğu yönünde yanıt alınması üzerine Gökalp Proje’nin talebi reddedildi. Ancak firma kararı Danıştay’a temyiz etti.

Danıştay iptal etti

Danıştay 13’üncü Dairesi, ihalenin iptaline karar verdi. Kasım ayının ilk haftası açıklanan Danıştay kararı üzerine Gökalp Proje firması, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne şikayette bulundu.

Bakanlık, şikayet dilekçesinde adı geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yakup Harmanda, kısa süre önce görevden alınan Restorasyon Daire Başkanı Bahadır Sabah ile Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürü Betül Kiminsu ve olay hakkında soruşturma başlattı.

Bakanlığa şikayet dilekçesi

Gökalp Proje firmasının, Danıştay kararıyla Bakanlığa yaptığı şikayetinde, ihaleyi alan iş ortaklığının kullandığı iş deneyim belgelerinin Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce düzenlendiği, 25.9 milyon TL’lik işin tamamının restorasyon olmadığı, yeni yapılar da olduğu, bunların ayrıştırılması gerektiği savunuldu.

Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün mahkemenin bu yöndeki iki talebine de uygun şekilde yanıt vermediği, mahkemeyi yanılttığı öne sürüldü.

Dilekçede ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, mahkemeyi bilerek ve isteyerek yanıltmış, hakkımızın zayi olmasına neden olmuş, iş ortaklığının ise hak etmediği Hasankeyf işini alarak önemli oranda kar elde edilmesine vesile olmuştur. Genel Müdürlüğünüz ve Hukuk Müşavirliğiniz ise gerçeği bildikleri, üstelik yazılı müracaatımız olmasına rağmen Rölöve Müdürlüğünün somut gerçeğe aykırı yalanlarla dolu yazısını düzelttirmek yerine sessiz kalıp olduğu gibi mahkemeye göndererek suç ortağı olmuştur.”

Üç tarihi eser taşındı

Bu arada dava ve soruşturma konusu ihaleyle ilgili işlemlerin yüzde 90’dan fazlası tamamlandı.

Bu süreçte ihaleyi alan firma tarafından Hasankeyf’teki Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı taşındı.


Mezopotamya Ajansı