Ana SayfaToplumsal CinsiyetBir çocuğu istismara maruz bırakan erkeğin cezasında ‘iyi hal indirimi’

Bir çocuğu istismara maruz bırakan erkeğin cezasında ‘iyi hal indirimi’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakmaktan yargılanan sanıklardan birine verilen 30 hapis cezası ‘iyi hal indirimi’ uygulanarak 25 yıla düşürüldü.

Diyarbakır’da 2015 yılında, 15 yaşındaki bir kız çocuğu Mehmet Ç. ve Ahmet T. isimli erkekler tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı.

Evrensel’den Orhan Kurul’un haberine göre istismar, çocuğun intihar girişiminin ardından ortaya çıktı ve açılan dava sonucu Mehmet Ç.’ye “nitelikli cinsel istismar suçuna iştirak ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan 30 yıl hapis cezası verildi.

Diğer sanık Ahmet T. ise “basit istismar” suçu ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından 17 yıl 6 ay cezasına çarptırıldı.

Çocuğun avukatı Gazal Bayram Koluman, cezaların az olduğunu belirterek Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

İtirazı değerlendiren mahkeme, “Diğer sanığın eylemlerini engellemediği noktasında fikir ve eylem birliği içinde olduklarından bahisle, sanık Ahmet T.’nin de çocuğun nitelikli istismarından cezalandırılması” gerektiğine karar verdi ve yerel mahkemenin kararını bozarak davayı Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Yeniden yargılama

İstinaf mahkemesinin kararı bozmasının ardından 28 Şubat’ta Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesin’de yargılama yeniden yapıldı.

Duruşmada, sanık Ahmet T. “Nitelikli cinsel istismar suçuna iştirak ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan 30 yıl ceza aldı. Ancak ceza ‘iyi hal indirimi’ uygulanarak 25 yıla düşürüldü.

‘Sanık çocuğa karşı asılsız ithamlarda bulundu’

Duruşma sonrası Evrensel’e konuşan çocuğun avukatı ve aynı zamanda Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı olan Gazal Bayram Koluman şunları söyledi:

“Her ne kadar verilen ceza yasal mevzuatta öngörülen cezaya uygun ise de mahkemece verilen cezada takdiri indirim ile yargılamanın hiçbir aşamasında pişmanlık hali sergilemeyen ve çocuğu, asılsız ithamlarla zan altında bırakarak bir kez daha mağdur eden sanıkların cezasında iyi hal indirimi uygulamıştır.”