Ana SayfaGüncel20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü: Türkiye’de çocuk olmak zor

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü: Türkiye’de çocuk olmak zor

HABER MERKEZİ – 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününü Türkiye, cinsel istismara cezasızlık yolunu açan tasarı ile karşılıyor. 3 bin 111 çocuğun cezaevinde olduğu Türkiye’de son 3 yılda 176 çocuk işçi can verdi. Bir yılda yargıya taşınan çocuklara dönük cinsel istismar olaylarının sayısı ise 16 bin 957.

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Meclis gündemindeki cinsel istismar suçlularının mağdur çocuklar ile evlenmeleri halinde cezalarının ertelenmesini öngören tasarı ile birlikte çocuk hakları bir kez daha gündeme gelirken veriler Türkiye’de çocuk haklarının hiçe sayıldığını gösteriyor.

Araştırmalara gore 3 bin 111 çocuğun cezaevinde olduğu Türkiye’de son 3 yılda 176 çocuk işçi can verdi. Bir yılda yargıya taşınan çocuklara dönük cinsel istismar olaylarının sayısı ise 16 bin 957.

16 bin 957 cinsel istismar olayı

Adalet Bakanlığı’nın paylaştığı adli yıl istatistiklerine göre, bir yılda yargıya taşınan çocuğa yönelik cinsel istismar olayı sayısı 16 bin 957. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor. Her ay en az 650 çocuğun istismara uğradığı Türkiye’de, her yıl gerçekleşen resmi evliliklerin beşte birinde 18 yaş altındaki kız çocukları evlendiriliyor.

3 bin 111 çocuk cezaevinde

Adalet Bakanlığı’nın 2016 yılı verilerine göre cezaevlerinde çeşitli suçlardan bin 752 tutuklu, 831 hükümlü çocuk bulunuyor. Hükümlü veya tutuklu annesinin yanında cezaevinde kalan 0-6 yaş grubu çocuk sayısı da 528.

133 bin çocuk işçi

Türkiye, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, sağlık, yaşam, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların tanımlandığı Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye imza atsa da çocuklar emek alanında da sömürüye uğruyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine gore 2016 yılı Ocak ayı itibariyle çeşitli işkollarında 18 yaş altında 133 bin 33 çocuk işçi çalışıyor. Son üç yılda iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren çocukların sayısı ise 176.

Dünya Çocuk Hakları Günü

Dünyada “çocuk hakları” kavramı ilk olarak Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi ile birlikte çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesiyle şekillendi. 20 Kasım 1989 tarihinde 193 ülke tarafından onaylanan “Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” ile birlikte 20 Kasım tüm dünyada “Çocuk Hakları Günü” olarak ilan edildi.