Ana SayfaGüncelAÇLIK GREVLERİ | Şakran’da 52. gün, katılım büyüyor: Bandırma’da 21 tutuklu greve başladı

AÇLIK GREVLERİ | Şakran’da 52. gün, katılım büyüyor: Bandırma’da 21 tutuklu greve başladı

HABER MERKEZİ – Cezaevlerinde devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinde tutukluların sağlık durumları gün geçtikçe kötüye giderken, eyleme farklı cezaevlerinden yeni katılımlar var. Bandırma Cezaevi’nden 21 tutuklu 5 Nisan’dan itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladı.

9 cezaevinde 87 kişiyle başlayan ve Şakran Cezaevi’nde 52’inci gününe giren süresiz dönüşümsüz açlık grevinde tutukluların sağlık durumu kötüye giderken grevdekilerin taleplerinin karşılanmaması üzerine bir çok cezaevinden tutukluklar da süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladı.

Dün Kırıklar Cezaevinde 12, Menemen T2 Tipi Cezaevinde 4, Balıkesir Kepsüt Cezaevi’nde 6, Gebze M Tipi Cezaevi’nde 7, Silivri Cezaevinde ise 10 tutuklu 5 Nisan’dan itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladığını açıklamıştı.

Buna göre toplam 13 cezaevinde 127 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Bugün de Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 21 tutuklu, aileleri aracılığı yaptıkları açıklamada, 5 Nisan’dan itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını belirtti.

Böylelikle 14 cezaevinde 148 tutuklu süresiz dönüşümsüz açlık grevinde bulunuyor.

Hak örgütleri uyarmıştı

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, Şakran Cezaevi’nde grevde bulunan tutuklarla yapılan görüşmeleri raporlaştırmış ve bunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

Raporda tutukluların sağlık kontrollerinin düzenli yapılmadığı, talepler yerine getirilmezse grevin büyüyeceği belirtiliyordu.

Ayrıca raporda “Açlık grevinde olan mahpusların sağlık durumlarının gün ve gün kötüye gittiği ve sağlık durumları açısından ruhen ve fiziken geriye dönüşü olmayan ağır hasarlar oluşacağı ihtimali yüksektir” deniliyor ve bugünlerde açlık grevlerinde oluşacak en ufak bir olumsuzluğun diğer mahpushanelere de olumsuz anlamda sıçrayacağı ifade ediliyordu.

Söz konusu raporda “Hem yetkilileri hem de kamuoyunu duyarlılığa davet etmekteyiz” deniliyordu.

Açlık grevcilerinin talepleri

Cezaevlerinde açlık grevi eyleminde olan tutukluların temel talepleri şöyle:

Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi.

Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.

  Hak örgütleri uyarmıştı: Süresiz dönüşümsüz açlık grevi birçok cezaevine yayılıyor
  AÇLIK GREVLERİ | Şakran'da 50. gün: 'Bu son görüşmemiz olabilir'