Ana SayfaGüncel10 EKİM DAVASI | ‘Sadece sanık sandalyesinde oturanların cezalandırılması ile bu katliam aydınlatılamaz’

10 EKİM DAVASI | ‘Sadece sanık sandalyesinde oturanların cezalandırılması ile bu katliam aydınlatılamaz’

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Ankara Katliamı davasının bugün görülen duruşmasında tanık ifadesi alınırken edilen yemin sırasında IŞİD sanıkları ayağa kalkmaması ve yaşamlarını yitirenlerin ailelerinin avukatlarına hakaret etmesi üzerine mahkemeye ara verildi. Aranın ardından söz alan müşteki avukatı Sevinç Hocaoğulları, ailelerin ‘adalet’ talebine vurgu yaparak “Sadece anık sandalyesinde oturanların cezalandırılması ile bu katliamın aydınlatılamaz” dedi.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısına ilişkin açılan davanın 4’üncü duruşması Ankara  4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Davada 19’u tutuklu, 17’si firari toplam 36 sanık yargılanıyor.

Duruşma, kimlik tespitlerinin ardından daha önce dinlenilmeyen müştekilerin dinlenilmesiyle başladı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ve yaralılar ifadelerinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere tüm yetkililer hakkında  şikayetçi olduklarını söyledi.

Ardından tanıkların ifadelerine geçildi.

İlk olarak davanın sanıklarından olan Halil İbrahim Durgun’un eşi Esin Altınoğlu’nu katliamdan önceki gece evinde ağırlayan Cuma Dabanıyassı tanık olarak dinlendi.

Daha önce IŞİD soruşturmalarında da adı geçen Dabanıyassı, sanık Esin Altınoğlu’nu “gece yarısı kapısına geldiği için eve aldığını” ileri sürdü.

Fakat tanığın bu ifadesi sanık Altınoğlu’nun soruşturma ifadesinde verdiği “Dabanıyassı Suriye’ye geçişlerde yardımcı oluyordu” ifadesi ile çelişki yarattı.

Müştekilerin avukatları Dabanıyassı’nın davanın en önemli sanıklarıyla ilişkide olduğu için tutuklanmasını talep etti fakat mahkeme heyeti Dabanıyassı hakkındaki diğer dosyaları isteyerek talebi reddetti.

Sanıklar avukatlara hakaret etti

Daha sonra sanıkları katliamdan önce katliamın yaşandığı alana getiren taksi şoförü Nihat Akdemir’in tanık olarak vereceği ifadesine geçildi.

Mahkeme heyeti tanıktan yemin ettirdiği sırada IŞİD sanıkları ayağa kalkmadı. Müşteki avukatları duruma tepki gösterdi. Sanıkların avukatlara hakaret etmesi üzerine gerginlik çıkan duruşmaya mahkeme heyeti tarafından saat 14.00’e kadar ara verildi.

‘Buradakileri cezalandırmakla katliam aydınlatılamaz’

Aranın ardından devam eden duruşmada müşteki avukatı Sevinç Hocaoğulları, ailelerin adalet istediğine dikkat çekerek “Aileler katliamda sorumluluğu olan siyasilerin ve kamu görevlilerinin yargılanmasını istiyorlar. Antep’ten başlayan bu örgüt hücrelerinin örgütlenmesine göz yuman ve yine bu canlı bombaların Ankara’ya gelip katliam yapmasına göz yuman sorumluların cezalandırılmasını istiyorlar” dedi.

Hocaoğlu “Sadece burada ki sanık sandalyesinde oturanların cezalandırılması ile bu katliamın aydınlatılamaz” ifadelerini kullandı.

‘Bilirkişiler nitelikli araştırma yapmadı’

Hocaoğlu’nun ardından söz alan müşteki avukatlardan Özcan Karakoç, dijital materyaller ve sanıklara ait elektronik cihazlardan çıkan delillerin önemine vurgu yaparak “Bilirkişiler dijital materyaller üzerinde nitelikli araştırma yapmadı” dedi.

“Bir sanığın telefon incelemesinde telefon rehberine dahi bakılmamış” diyen Karakoç şunları ekledi:

Fotoğrafların diskten dökümünü yapması gereken bilirkişi binlerce fotoğraftan 5-6 tane örneklem şeklinde koyup ‘binlerce düğün fotoğrafı’ diyerek olayı basite indirgemiş. Oysa bilirkişi yorum yapamaz ancak araştırma yapar ve raporlar.

‘Sanıkların IŞİD kamplarında çekilmiş silahlı fotoğrafları var’

Karakoç, sanıkların ev ve üst aramasında çıkan disk, flaş, bellek ve benzeri elektronik cihazların incelemesinde sanıkların IŞİD kamplarında çekilmiş silahlı fotoğraflarının olduğunu aktardı.

Karakoç, “İnceleyebildiğimiz materyallerde Hatice Akaltın’ın IŞİD kamplarında fotoğrafları var. Binlerce IŞİD marşı var, IŞİD’in yayın sitelerine ve propaganda yapan sitelerine yüzlerce kez girilmiş. Metin Akaltın’ın silahlı görüntüsü Metin Ürkmez’in silahlı görüntüsü var” dedi.

Duruşma Özcan Karakoç’un beyan ve talepleri ile devam etmek üzere yarın saat 10:00’a ertelendi.

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama

Duruşma öncesi 10 Ekim Dayanışması Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen katliam mağduru aileler Ankara Garı önünde adalet talebiyle basın açıklaması düzenledi.

Katliamda yaşamlarını yitiren yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu pankartı taşıyan aileler açıklamanın ardından yürüyüşle adliye binasına geçti.  Ailelerin açıklamasına HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Lezgin Botan ve Mithat Sancar da destek verdi.

 


Gazete Karınca