Ana SayfaDünyaFEMEN bu sefer ‘diktatörlüğe karşı’ eylemdeydi

FEMEN bu sefer ‘diktatörlüğe karşı’ eylemdeydi

HABER MERKEZİ – Feminist aktivist kadın grubu FEMEN’in eyleminin hedefinde bu kez de Belarus ve Ukrayna liderlerinin bir araya geldiği tören vardı. Grubun kurucusu Anna Hutsol  “Belarus’ta üç yıl önce diktatörlüğe karşı kazandığımız savaşı tekrar kaybetmeyeceğiz. Üstelik daha önce ülkede tacize ve işkenceye maruz kalan üyelerimizin hesabını sormak istedik” dedi.

Dün  feminist aktivist kadın grubu FEMEN’in hedefinde Belarus ve Ukrayna liderlerinin bir araya geldiği Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen tören vardı.

FEMEN üyesi eylemci, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko’nun ortak basın toplantısı sırasında üstsüz bir şekilde salona girdi.

“Eylemi diktatörlüğe karşı olduğumuzu ve tacizin hesabını soracağımızı göstermek için gerçekleştirdik”

‘Eylemi diktatörlüğe karşı gerçekleştirdiklerini’ ve daha önce Ukrayna’da FEMEN üyelerinin maruz bırakıldığı taciz ve eziyeti protesto etmek istediklerini belirten grubun kurucusu ve lideri Anna Gutsol, son eylem hakkında Doğan Haber Ajansı’na konuştu:

Çünkü, bundan üç yıl önce diktatörlüğe karşı devrim yapmış olan ve bu uğurda çok sayıda kişinin hayatını feda ettiği bir ülkeye Belarus diktatörünün gelmesine karşıyız. İkincisi ise, Belarus’ta gizli polis üyeleri, 2011 yılının sonlarında, bizim eylemcilerimize eziyet ve tacizde bulunmuştu. Bunun da hesabını sormak istedik.

“İktidarın sivil topluma tavrı iyiye gitmedi”

FEMEN örgütü, 2014 yılındaki ihtilalden sonra Rusya’ya kaçmak zorunda kalan eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç döneminde iktidara yönelik düzenlediği siyasi protesto gösterileriyle ön plana çıkmıştı.

İhtilalden sonra Ukrayna’da durumun iyiye mi yoksa kötüye mi gittiği yönündeki soruya da Anna Gutsol ‘Bunu, iktidarın sivil topluma nasıl davrandığına bakarak değerlendirmek gerekecek. Bizim eylemcimizin saatlerdir avukatıyla görüştürülmediğini göz önünde bulundurursak, o zamandan bu yana fazla bir şey değişmedi’ yanıtını verdi.

FEMEN kimdir?

FEMEN, 2008 yılında Anna Hutsol isimli Ukraynalı bir kadın tarafından şu manifestoyla kurulmuştu:

Başlangıçta kadın vücudu vardı, çok hafif ve özgür. Sonra adaletsizlik geldi, o kadar keskindi ki vücudunuzda onu hissedebiliyordunuz. Felç ediciydi, hareketlerimizi kısıtlayıcıydı. Kendimizi vücudumuzun hapishanesinin esirleri olarak bulduk. Ve vücudumuzu adaletsizliğe karşı kullanmaya karar verdik. Her kadının hapis hücresi olan vücudunu, ataerkil düzene ve aşağılanmaya karşı kullanmaya karar verdik. Dünya’ya söyleyin; Bizim Tanrımız bir KADIN. Bizim görevimiz protesto etmek. Bizim silahlarımız göğüslerimiz! FEMEN, cinsiyet ayrımcılığı ile savaşmak için kuruldu.