Ana SayfaDünyaAlmanya’dan Erdoğan’a ‘tek tip elbise’ eleştirisi: ‘Nazi dönemi uygulaması’

Almanya’dan Erdoğan’a ‘tek tip elbise’ eleştirisi: ‘Nazi dönemi uygulaması’

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşları hakkındaki siyasilerin söylemlerini  “Tüm bunlar korkunç ve giderek büyüyerek insani bir dram halini alıyor” sözleri ile eleştirdi. Schäfer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği ‘tek tip elbise’ uygulamasını da Nazi dönemine benzetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının kısa süre içinde serbest bırakılacaklarına dair umut olmadığını söyledi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre son olarak 5 Temmuz’da Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in durumunu ve Türkiye hükümetinin tutuklularla ilgili ‘peşin hükümlü’ açıklamalarını eleştirdi.

Schäfer, Alman vatandaşı olan Steudtner’in tutukluluk koşullarının geçen hafta Silivri Cezaevi’ne nakledilmesinin ardından kötüleştiğini belirtti.

‘Giderek büyüyen insani bir dram’

Tutuklanmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen Steudtner’in somut olarak neyle suçlandığının açıklığa kavuşmadığına vurgu yapan Bakanlık Sözcüsü, devamla şunları aktardı:

İki çocuk babası Steudtner hukuk devletine yaraşır makul bir prosedür olmaksızın hapis tutuluyor. Tüm bunlar korkunç ve giderek büyüyerek insani bir dram halini alıyor.

Meşale Tolu açıklaması

Schäfer, “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 Mayıs’ta tutuklanan ve Alman vatandaşı gazeteci Meşale Tolu ile ilgili olarak ise, “en azından suçlamanın belli olduğunu” ve “yargı sürecinde suçun kanıtlanması umudu bulunduğunu” dile getirdi.

“Erdoğan’ın açıklamaları orantılı yargı sürecini imkansız kılıyor”

Sözcü Martin Schäfer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına atıfta bulunarak “siyasi çevrelerin peşin hükümlülüğünü” eleştirerek “Bu durumun Türk yargısı için hukuk devleti ilkelerine uygun ve orantılı yargı sürecini imkansız kılacağı” endişesini ifade etti.

‘Tek tip kıyafet’ kararına Nazi benzetmesi

Schäfer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişimiyle bağlantılı olarak yargılanan sanıklara ‘tek tip kıyafet’ konusunda yaptığı açıklamayı Nazi benzetmesi yaparak eleştirdi:

Hukuki açıdan bu konuda bir değerlendirmede bulunamam. Ama bizim ülkemizi Nazi yöntemleri uygulamakla suçlayan birinin, şahsen bir Alman olarak bana Almanya’daki kötü bir döneme dair kötü hatıraları uyandıran şeyler yapmasını dikkat çekici buluyorum.