Ana SayfaKitapAhmet Büke’den çocuklar için ‘Zeyno Kitapları’ dizisi

Ahmet Büke’den çocuklar için ‘Zeyno Kitapları’ dizisi

HABER MERKEZİ – Ödüllü öykücü Ahmet Büke, ‘cinsiyet rollerini’ tersine çevirerek çocuklar için hikayeler yazdı. Günışığı Kitaplığı etiketiyle yayımlanan 2 kitaplık ‘Zeyno Kitapları’ dizisi raflardaki yerini aldı.

Sait Faik Hikâye Armağanı ve Oğuz Atay Öykü Ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi öykücü Ahmet Büke, 2 kitaplık “Zeyno Kitapları” dizisiyle ilk kez çocuk okurlarla buluştu.

Okuma serüvenine yeni başlayan çocuklar için hikayeler kaleme alan Büke, ‘cinsiyet rollerini’ de tersine çevirdi.

2018 Hans Christian Andersen Ödülü’ne aday gösterilen başarılı illüstratör Sedat Girgin’in desenleriyle boyutlanan iki kitap şöyle: Eyvah, Babam Şiir Yazıyor! ve Annemle Uzayda.

‘Eyvah, Babam Şiir Yazıyor!’

Ahmet Büke’nin 36 sayfalık Eyvah, Babam Şiir Yazıyor! kitabının konu özeti şöyle:

Zeyno, mutlu bir çocuktur. Annesi Sevinç, uzaybilimcidir. Babası Ahmet’se, belediyenin şikâyet masasında çalışmaktadır; ayrıca, evde de “ünlü” bir şairdir! Anne uzun bir yolculuğa çıkınca, baba kız birlikte yine çok eğlenirler. Ama babası bir gün öyle ilginç bir fikirle çıkagelir ki, Zeyno bir sürü şiir dinlemek zorunda kalır…

‘Annemle Uzayda’

Serinin ikinci kitabı olan 44 sayfalık Annemle Uzayda’nın konu özeti ise şöyle:

Zeyno’nun günleri, uzaya gidip gelen annesi Sevinç’e heyecanlanmak ve ev işlerini beceremeyen babası Ahmet’e gülmekle geçmektedir. Bir gün babası, işinden ayrıldığını, artık kâğıthelvacıda çalışacağını söyler. Kâğıthelvaların paketlerine şiirler yazıp satışı artırmayı hayal etmektedir! Annesiyse, Zeyno’nun ayaklarını yerden kesecek bir sürprizle çıkagelir!..

Ahmet Büke hakkında

Ahmet Büke

1970’te Manisa’da doğdu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu.

2008’de Alnı Mavide (2008) kitabıyla Oğuz Atay Öykü Ödülü’nü, 2011’de Kumru’nun Gördüğü (2010) ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı.

Öykü kitaplarıyla dikkati çeken yazarın ON8 Blog’da tefrika etmeye başladığı öyküleri, Mevzumuz Derin (ON8, 2013) adıyla bir ilk romana dönüştü ve aynı yıl Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü’nü kazandı. Aynı blogda “Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi” adlı köşesinde her hafta paylaştığı öyküleriyse, Dünya Kitap 2015 Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne değer görülen İnsan Kendine de İyi Gelir (ON8, 2015) ile Gizli Sevenler Cemiyeti (ON8, 2016) adlı kitaplarda toplandı.

Eyvah, Babam Şiir Yazıyor ! ve Annemle Uzayda adlı resimli “Zeyno Kitapları”nda (2017) ilk kez çocuklara öyküler anlatan Büke, eşi ve kızı Zeynep’le birlikte İzmir’de yaşıyor.


Bu haberde Günışığı Kitaplığı’nın tanıtım bülteninden yararlanılmıştır.



Önceki Haber
Troçki cinayetinde kullanılan buz baltasının üzerindeki gölge yıllar sonra kayboluyor
Sonraki Haber
Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü'nün evine polis baskını