Ana SayfaDünyaTroçki cinayetinde kullanılan buz baltasının üzerindeki gölge yıllar sonra kayboluyor

Troçki cinayetinde kullanılan buz baltasının üzerindeki gölge yıllar sonra kayboluyor

HABER MERKEZİ – The Guardian gazetesi, 1917 Devrimi’nin önemli siyasetçilerinden Lev Troçki cinayetinde kullanılan buz baltasının Washington Uluslararası Casusluk Müzesi’nde sergilenmeye başlanacağını aktardı.

Bolşevik siyasetçi, devrimci ve Marksist teorisyen Lev Troçki, 1917 Devrimi’nde ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasında rol oynamış ardından ise Josef Stalin ile girdiği mücadeleyi kaybedince, “karşı devrimcilik” yapmakla suçlanarak sürgün edilmişti.

Sürgün edilen Troçki, 1929 – 1933 yılları arasında İstanbul Büyükada’da yaşamıştı.

1929’da Sovyet vatandaşlığından çıkarılan Troçki, yaşamının son yıllarını Meksika’da geçirmiş ve burada İspanyol komünist ve aynı zamanda Rus ajanı olan Ramon Mercader tarafından buz baltasıyla öldürülmüştü.

Sputnik’in The Guardian’dan aktardığı habere göre cinayetin işlendiği balta, 1940’ta polisin düzenlediği basın toplantısında gösterilmiş, ardından birkaç yıl Meksika polisinin delil deposunda tutulmuştu.

Buz baltası

Gizli polis görevlisi Alfredo Salas, onu alarak kızına emanet etti.

Salas’ın kızı ise baltayı 40 yıl boyunca sakladıktan sonra 2005’te satışa çıkardı.

Troçki’nin torunu Esteban Volkov, Salas’ın baltayı Troçki’nin öldürüldüğü ve müzeye dönüştürülen eve bağışlamasını istedi.

Fakat elindeki baltadan gelir elde etmek isteyen Salas, onu Kit Melton adlı ABD’li özel bir koleksiyoncuya sattı.

Aynı zamanda Washington’daki Uluslararası Casusluk Müzesi’nin kurucularından biri olan Melton, Troçki cinayetinin işlendiği buz baltasını 40 yıldır aradığını açıkladı.

ABD’li koleksiyoncu, baltanın orijinal olup olmadığını birkaç yöntemle araştırdığını, baltanın üzerinde üreticisi Werkgen Fulpmes şirketinin mührünün ve katilin parmak izinin bulunduğunu aktardı.

Troçki’nin öldürüldüğü buz baltasının ABD’deki Washington Uluslararası Casusluk Müzesi’nin önümüzdeki yıl açılacak yeni binasında sergilenmeye başlanacağı belirtildi.


Kaynak: Guardian
Previous post
Gerekçe 'soruşturmanın selameti': Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü görevden alındı
Next post
Ahmet Büke'den çocuklar için 'Zeyno Kitapları' dizisi