Ana SayfaBilim ve TeknolojiPandemiye bilimle direnen bir çocuğun öyküsü

Pandemiye bilimle direnen bir çocuğun öyküsü

HABER MERKEZİ – İrem Uşar’ın, Covid-19 pandemisini bir çocuğun gözünden öyküleştirdiği ve Huban Korman’ın özgün desenleriyle renklenen yeni kitabı “Ali, Cavid’e Karşı”, Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı.

Yazar İrem Uşar, dünyanın tamamına yayılan Corona virüsünü bir çocuğun gözünden öyküleştiriyor.

Bu olağanüstü süreçten birçok açıdan olumsuz etkilenen çocukları bilime yakınlaştırmayı, bilim insanı olmaya heveslendirmeyi amaçlayan yazar, “Ali, Cavid’e Karşı” isimli kitabında her yaştan okuruna umut dolu bir macera anlatıyor.

Pandemiyle birlikte okul ve aile yaşamı altüst olan bir çocuğun keşif yolculuğu, yetişkinlerin çocukların virüsle ilgili sorduğu soruları dürüstçe ve anlaşılır biçimde yanıtlamasına yardımcı olacak nitelikte.

Ödüllü sanatçı Huban Korman’ın resimleriyle canlanan kitap, Prof. Dr. Önder Ergönül’ün danışmanlığında hazırlandı.

Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan kitabın konu özeti ise şöyle:

Ali ve ailesinin yaşamı, pandemi nedeniyle çok değişmiştir. Ali uzaktan eğitimle cebelleşmekte, sağlık çalışanı annesi için de kaygılanmaktadır. Aile, korunma önlemlerini tam uygulasa da, aksi komşuları Külyutmaz’ın dikkatsizliği, Yaşar Nine’nin virüs kapmasına neden olur. Hastaneye kaldırılan ninesini çok merak eden Ali, beklenmedik bir anda, COVID Cavid’le karşılaşır. Onunla konuştukça da, insan bedeniyle ilgili yepyeni bilgiler öğrenir. Ninesi, bu ölümcül virüsle mücadeleyi kazanıp eve dönecek midir?

İrem Uşar hakkında

1975’te İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Muhabirlik, editörlük ve metin yazarlığı yaptı.

2010’da PEN’in davetiyle Belçika’nın Antwerp kentinde katıldığı yazarlık atölyesinde, Günışığı Kitaplığı’nın, Assos yakınlarındaki Sivrice Deniz Feneri için özel projelendirdiği resimli çocuk kitabı Fenerden Taşınan Işık’ı (2011) yazdı.

Gülümseten aile öykülerini kaleme aldığı Kuuzu ve Lunapark Ailesi (2011) Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) Yılın En İyi Çocuk Öyküleri Kitabı 2011 Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Zıtlıklar üzerine düşündüren Lataşiba (2013) adlı çocuk romanıyla ünlenen Uşar, Uykusunu Arayan Çocuk (2016) adlı resimli öykü kitabında sevilen illüstratör Merve Atılgan’la bir araya geldi.

Gençler için yazdığı ilk romanı Ayrıkotu (2008), gözden geçirilmiş baskısıyla, Ben Ayrıkotu adı altında ON8 koleksiyonunda yayımlandı (2015).

Doğadaki çeşitliliğe rağmen insan eliyle yaratılan yaşamın tekdüzeliğini düşündüren çocuk romanı Düz Çizgi Tepetaklak’ın (2018) ardından Uşar’ın son romanı da çocuklar için bir fantazya: Eksik Dünya BALTI (2020).


Karınca Kitap Servisi



Önceki Haber
Empire’a göre 2020’nin en iyi 20 filmi
Sonraki Haber
Türkiye ile İran arasında 'şiir' gerilimi