Ana SayfaDünyaKatalonya Başkanı: Birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceğiz

Katalonya Başkanı: Birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceğiz

HABER MERKEZİ – Katalonya’da yüz binlerce kişi, genel grev çağrısıyla sokağa çıkarak, İspanyol polisinin referandum sırasında oy kullanmak isteyen Katalanlar’a uyguladığı şiddeti protesto etti. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ise özerk hükümetin bağımsızlık için “Bu haftanın sonu veya önümüzdeki haftanın başında” harekete geçeceğini açıklayarak birkaç gün içinde bağımsızlığı ilan edeceklerini söyledi.

Katalonya Özerk Bölgesi, İspanya’dan ayrılmayı oylamak üzere ‘bağımsızlık referandumu’na gitmiş, referandumun İspanya Anayasası’na göre ‘yasal olmadığını’ savunan İspanyol polisinin oy kullanmaya giden Katalanlara sert müdahalesi sonucunda 893 kişi yaralanmıştı.


Katalonya’da referandum: Polisin saldırılarına rağmen halk sandığa gitti, oy verme işlemi sonuçlandı


Katalan sendikaları ve dernekler, bağımsızlık referandumu sırasında uygulanan “polis şiddeti” nedeniyle genel grev çağrısında bulunmuştu.


Katalonya’da ‘İspanya’nın şiddetine karşı’ genel grev


Katalonya’da bu çağrının ardından yüz binlerce insan sokağa çıktı.

Günün erken saatlerinde toplanmaya başlayan kalabalık, Barselona ve diğer Katalan bölgelerinde 52 yolu kapattı.

Bölgede toplu taşıma, okullar ve hastahaneler (acil servis dışında) kapatılırken, insanlar “Sokaklar her zaman bizim olacak” ve “Oy verdik” sloganları attı.

Barselona’daki İspanyol polis merkezinin önünde toplanan Katalanlar ise “Bu bina kütüphane olacak” diye slogan attı.

‘Katalonya, birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edecek’

Katalonya Özerk Bölgesi’nde genel greve gidilirken; Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, BBC’ye verdiği röportajda referandum sonrası bağımsızlık sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Puigdemont, birkaç gün içinde bağımsızlık ilanında bulunacaklarını belirterek özerk hükümetin bağımsızlık için “Bu haftanın sonu veya önümüzdeki haftanın başında” harekete geçeceğini söyledi.

Öte yandan Carles Puigdemont, İspanya’daki merkezi hükümetin duruma müdahale ederek Katalan hükümetinin kontrolünü ele geçirmesi durumunda ne yapacakları sorusuna ise “Bu her şeyi değiştiren bir hata olur” yanıtını verdi.

Previous post
"Dünya'da 'bir ilk' olan Rojava Jineoloji Fakültesi Türkiyeli kadınlar için model olabilir"
Next post
Hollanda Savunma Bakanı, kaza sonucu ölen iki askerin ardından istifa etti