Ana SayfaToplumsal Cinsiyet“Dünya’da ‘bir ilk’ olan Rojava Jineoloji Fakültesi Türkiyeli kadınlar için model olabilir”

“Dünya’da ‘bir ilk’ olan Rojava Jineoloji Fakültesi Türkiyeli kadınlar için model olabilir”

HABER MERKEZİ – ‘Kadının gizli kalmış tarihine’ ışık tutmaya çalışan kadınların, bunun bilimsel ayağını oluşturmak için kurduğu dünyanın ilk Jineoloji Üniversitesi Rojava’da açıldı. Sosyalist Kadın Meclisleri sözcüsü Gülçin Aykul, “fakültenin Türkiyeli kadınlar için bir model olabileceği” görüşünde.

Ekolojik temelli Jinwar Özgür Kadın Köyü’nün ardından kadınların yeni yaşamda öncü rol üstlendiği Rojava’da bir adım daha atıldı.

Ütopya değil gerçek: Jinwar Özgür Kadın Köyü’nün inşasına başlandı

‘Kadınların gizli kalmış tarihine’ ışık tutmayı hedefleyen kadınların bunun akademik ve bilimsel ayağını oluşturmak için kurduğu Jineoloji Fakültesi, dünyada bir ilk.

Türkiye’deki kadın örgütlerinin temsilcileri de Rojava’daki bu gelişmelerin hem Türkiye hem dünya açısından umut ışığı olduğu görüşünde.

“Türkiye için bir model olabilir”

Konu ile ilgili Mezopotamya Ajansı’na konuşan Sosyalist Kadın Meclisleri İstanbul Sözcüsü Gülçin Aykul, Rojava’da kadın yanlı anayasanın yapıldığı, kadın komünleri ve özsavunma için birlikler kurulduğunu da hatırlatarak şöyle konuştu:
Jineoloji konusu Türkiye’deki kadınlar tarafından da incelenen bir alan; ancak henüz bilimsel temelleri atılmadı. Önümüzdeki süreçte hem deneyimlerin aktarılması bakımından fakültenin sonuçlarını, fakültenin eğitim alanını ya da bu alanda yaptığı adımları izleyip Türkiyeli kadınlar olarak buna dair adımlar atabiliriz.

“Fakülte ile Rojava halkı kadın devrimini ideolojik olarak benimseyecek”

Özgür Genç Kadın üyesi Özge Doğan ise fakültenin kadın devrimini ideolojik olarak bütün Rojava’ya benimsetecek olmasının üzerinde durarak, “Aynı ileri düzeyde fakülteleri, kadın ideolojisini bu coğrafyaya getirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Orada hayata geçirilen bu ileri adımı da buradan büyük sevinç ve mutlulukla karşıladığımızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Erilliğin alabildiğine keskin olduğu bir yerde bu pratikler, kamusal alan inşasına katkıdır”

Rojavalı kadınların hemcinslerinin yüz yıllardır verdiği mücadeleyi yeni bir boyuta ulaştırarak tüm dünya kadınlarına önemli bir miras bıraktığını söyleyen Demokratik Kadın Hareketi (DKH) üyesi Kıvılcım Arat ise, “Erilliğin alabildiğine keskin olduğu bir coğrafyada savaşın en ön cephesinde bulunurken aynı zamanda kamusal alana dair üretilen söylemler, uygulanan pratikler, kamusal alanı kadın merkezli yeniden inşa etmesi yönünden yol gösterici durmaktadır. Kurulan Jineoloji Fakültesi’ne bu noktadan bakmak gerekiyor” dedi.
Previous post
Deliller eksik toplanmış: Medeni Yıldırım davasında verilen beraat kararı bozuldu
Next post
Katalonya Başkanı: Birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceğiz