Ana SayfaDünyaKenya’da seçimlere iki hafta kala: ‘Usulsüzlükler değişmeyecek’ dedi, seçimden çekildi

Kenya’da seçimlere iki hafta kala: ‘Usulsüzlükler değişmeyecek’ dedi, seçimden çekildi

HABER MEREKZİ – Kenya’da muhalefitin devlet başkanı adayı Raila Odinga, 26 Ekim’de tekrarlanacak seçimlerde usulsüzlük yaşanamaması için herhangi bir değişiklik yapılmadığını savunarak, başkanlık seçimlerine katılmayacağını açıkladı.

Kenya’da muhalefetin ortak devlet başkanı adayı Raila Odinga, 26 Ekim’de yeniden yapılacak olan başkanlık seçimlerine katılmayacağını açıkladı.

Odinga, yaptığı açıklamada, devlet başkanlığı yarışından resmi olarak çekildiğini belirterek, tekrarlanacak seçimde ‘usulsüzlük’ yaşanmaması için herhangi bir değişiklik yapılmadığını söyledi.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonunun (IEBC) reform taleplerini reddettiğini savunan Odinga, “Komisyonun 26 Ekim’de yapılacak seçimi iptal etmesini ve yeni adayların da içinde olacağı yeni bir seçim tarihi belirlenmesi gerektiğini” kaydetti.

Odinga, daha önce yaptığı açıklamalarda, “Seçim komisyon üyeleri istifa etmedikçe mevcut üyelerle yeni bir seçime gitmeyeceklerini ve ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemeye devam edeceklerini” duyurmuştu.

Ne olmuştu?

Kenya’da 8 Ağustos’ta yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta oyların yüzde 54’ünü alırken, muhalefet partileri tarafından desteklenen Raila Odinga oyların yüzde 44’ünü almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sonuçların hileli olduğunu iddia eden Odinga’nın destekçileri sokaklara dökülmüş; polis ve protestocular arasında çıkan şiddetli çatışmalarda en az 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan olayların ardından yüksek mahkeme, seçimde usulsüzlüklerin tespit edildiğini belirterek seçimleri iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim’de yeniden yapılacağını duyurmuştu.