Ana SayfaGüncelABD’li feminist yazar Meredith Tax’ten Afrin değerlendirmesi

ABD’li feminist yazar Meredith Tax’ten Afrin değerlendirmesi

HABER MERKEZİ – ABD’li feminist yazar Meredith Tax, Türkiye’nin Afrin’e operasyonu ile ilgili yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asıl endişesinin “bir özyönetim olarak Rojava’nın başarısı” ve “bunun Türkiye’deki Kürtler için ‘kötü’ bir örnek teşkil edebilecek olması” olduğunu söylüyor. Tax, ABD’yi eleştirdiği yazısında yeni bir müzakere sürecine duyulan ihtiyaca dikkat çekiyor.

Daha önce ABD PEN Yazarlar Birliği Başkanı olan, Rojava’da IŞİD’le mücadele eden YPJ’liler ile ilgili bir kitap da kaleme alan feminist yazar Meredith Tax, Türkiye’nin ÖSO grupları ile Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Meredith Tax’in yazısının başlığı şöyle: “Afrin Restleşmesi: Türkiye’nin Suriye Kürtlerine saldırısı ülkenin en demokratik ve çoğulcu gücünü tehdit ediyor”.

Yazısında Afrin’in, “Rojava’nın diğer kısımları gibi dini ve etnik çoğulculuğa, onarıcı adalete, kadın özgürlüğüne, ekolojiye ve ekonomik kooperatiflere özel bir vurgu ile demokratik yönetim altında olduğunu” söyleyen ABD’li yazar, Türkiye’nin, Kürtlerin bu sistemine karşı olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye’nin ‘tampon bölge’ talebine de değinen yazar, “Belli ki o bölge IŞİD kontrolü altındayken Türkiye’nin hissetmediği bir ihtiyaç” diyor.

Meredith Tax’e göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asıl endişesi ise “bir özyönetim olarak Rojava’nın başarısı” ve “bunun Türkiye’deki Kürtler için ‘kötü’ bir örnek teşkil edebilecek olması”:

“Bu şartlar altında bir tampon bölge Türkiye’nin güvenlik kaygılarını ortadan kaldırmaya zaten yetmeyecektir. Aslında, kendi Kürtlerini bir varoluş tehdidi yerine haklara sahip vatandaşlar olarak görmeyi istemediği müddetçe Türkiye’nin güvenlik kaygılarını hiçbir şey gideremez. Burada, siyasi amaçlarla körüklenip istismar edilen derin irrasyonel fobiler içindeki bir Erich Fromm ülkesi ile karşı karşıyayız.

“(…)Suriye’de sivil muhalefetinin yenilgisi ile birlikte, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu, bölgede bırakınız feminizmi, demokrasiye benzer bir şeyin olduğu tek yer; dolayısıyla tüm desteğimizi hak ediyorlar. Fakat Washington Türkiye’nin en gerici eğilimlerini desteklemek gibi bir geçmişe sahip.”

“Erdoğan, bariz şekilde Suriye’nin kimi kısımlarını kendi sınırlarına dahil etmeyi umarak bir Osmanlı İmparatorluğu nostaljisine oynuyor” diyen Meredith Tax, ABD’yi eleştirdiği yazısının sonlarında ise yeni bir müzakere sürecine duyulan ihtiyaca dikkat çekiyor:

“ABD’nin Erdoğan’ı yatıştırmaya çalışmak yerine Suriye ve Türkiye’deki Kürtlere zulmetmeyi bırakmaya ve Türkiye’yi demokrasiye yaklaştırmanın yanı sıra PKK ile müzakereleri yeniden başlatmaya ikna etmesi gerekiyor.

“Uzun vadede etnik ulus devlet modeli herhangi bir değişim için çoktan miadını doldurmuş durumda ve Kürtlerin sunduğu federalist yönetim yaklaşımına destek Suriye, Irak ve hatta Türkiye kadar heterojen ülkelerde ilerlemenin en net yolu. Washington bunu fark edemiyor olabilir ama biz etmeliyiz.”


Meredith Tax’in The Nation için kaleme aldığı bu yazıyı Serap Şen Dünyadan Çeviri için Türkçeleştirdi. Yazı, bu çeviriden derlendi. Yazının Türkçe tercümesinin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.