Ana SayfaKadınKadına yönelik şiddetle mücadele için: İstanbul Sözleşmesi Almanya’da yürürlüğe girdi

Kadına yönelik şiddetle mücadele için: İstanbul Sözleşmesi Almanya’da yürürlüğe girdi

HABER MERKEZİ – Kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi Almanya’da yürürlüğe girdi. Aile ve Kadından Sorumlu Bakan Katarina Barley, bunun önemli bir ilerleme olduğunu ancak daha atılması gereken önemli adımların bulunduğunu söyledi.

Kadına karşı şiddetin önlenmesini hedefleyen İstanbul Sözleşmesi bugün (1 Şubat 2018) itibariyle Almanya’da yürürlüğe girdi.

Sözleşme 1 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılmış ve Almanya tarafından da imzalanmıştı.

Tam adı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan belge, geçen Ekim ayında Federal Meclis ve Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi tarafından onaylanmıştı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre sözleşmenin yürürlüğe girmesini değerlendiren Aile ve Kadından Sorumlu Bakan Katarina Barley, bunun önemli bir adım olduğunu ancak kadınların şiddetten korunması için önlemlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

‘Kadınlara suskunluklarını bozabilmeleri için cesaret verilmeli’

Kadına yönelik şiddetin yaş, sosyal durum ve milliyetten bağımsız olduğunu belirten Barley, “Kadınlara yönelik şiddet ne yazık ki günlük hayatın üzücü bir parçası” dedi.

Barley bu sebeple şiddete uğrayan kadınlara suskunluklarını bozabilmeleri için cesaret verilmesi gerektiğini söyledi.

Sivil toplum kuruluşları (STK) da İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesine ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, kadınlara karşı şiddetin Almanya’da yaygın bir olgu olduğuna ve bununla mücadele edilmesi gerektiği ifade edildi.

‘Kadın ve çocuklara yeterince yardım sunulamıyor’

Alman Protestan Kilisesi Sosyal Hizmet Derneği Diakonie Yönetim Kurulu Üyesi Maria Loheide, İstanbul Sözleşmesi’nin kapsamlı bir şekilde uygulanmasını talep etti.

Loheide Almanya’da şiddete maruz bırakılan kadın ve çocuklara yeterince yardım sunulamadığını vurguladı.

Berlin merkezli İnsan Hakları Enstitüsü’nden yapılan açıklamada ise MeToo (ben de) gibi tartışmaların kadınlara yönelik şiddetin boyutu ve sonuçları konusunda farkındalık yaratmak açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Siyasilere çağrıda bulunan Enstitü, şiddetin önlenmesi ve bununla mücadele için federal ve eyaletler düzeyinde bir eylem planı hazırlanmasını talep etti.

İlk onaylan ülke Türkiye olmuştu

11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.

İstanbul Sözleşmesi TBMM tarafından 14 Mart 2012’de kabul edilmiş, böylece Türkiye sözleşmeyi ilk onaylayan ülke olmuştu.

Kasım 2017’ye kadar 45 ülke tarafından imzalanan ve 27 ülke tarafından onaylanan İstanbul Sözleşmesi, kadına karşı şiddetin önlenmesinde hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliği taşıyor.