Ana SayfaGüncelErdoğan’la görüşen Putin: Kürtler ile Şam’ın diyaloğunu teşvik ediyoruz

Erdoğan’la görüşen Putin: Kürtler ile Şam’ın diyaloğunu teşvik ediyoruz

HABER MERKEZİ – Moskova’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesi 1 saat 50 dakika sürdü. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Putin, “Şam rejimiyle Kürtler’in diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz. Bu hem Suriye’de uzlaşma sağlanmasına hem de komşu ülkelerin de faydasına olacaktır” dedi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.

Erdoğan, Kremlin Sarayı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Sputnik’in haberine göre görüşmede ilk sözü alan Putin, “Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum sizin bu ilişkilerin gelişmesine ne kadar katkı sağladığınızı biliyoruz. Büyük stratejik ortaklığımız gerçekleştirilecektir” dedi. Putin, Erdoğan’la sık sık görüşmelerinin sonucunu aldıklarını da ifade etti.

“Dayanışmamız bölge barışına katkıda bulunacak” diyen Erdoğan ise şöyle konuştu:

“Değerli dostum, 2018’deki sık sık yaptığımız görüşmelerden sonra 2019’daki ilk görüşmeyi gerçekleştirmenin memnuniyeti içindeyim. Bu bölgesel güvenliği de olumlu istikamette etkiliyor. Astana süreci ile başlatmış olduğumuz üçlü zirveler; bunlarda gerçekten dünyanın ilgisini çeken görüşmelerimiz oldu. Görüşmemizle birlikte bu sürecin devamının çok daha faydalı olacağına inanıyorum. Özellikle turizmdeki hakikaten gelişmeler iki ülke halkı arasında çok çok önemli kaynaşmalara neden oluyor. Tabii sizinle aramıza çok büyük hedef koyduk; 100 milyar dolarlık ticareti hedefe ulaşmak.”

Bir kısmı basına açık yapılan görüşme toplam 1 saat 50 dakika sürdü. Baş başa görüşmeden sonra heyetler arası görüşmeye geçildi.

İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından Putin ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin: Şam rejimiyle Kürtler’in diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre Putin, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik askeri operasyon hazırlığına karşın Suriye’deki sorunun çözümü konusunda “askeri” seçeneği devre dışı bıraktı.

Bu noktada Türkiye ile Rusya’nın ortak görüşe sahip olduğunu da vurgulayan Putin, “Sorunun siyasi ve demokratik yollarla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği bizim için önemli” açıklaması yaptı.

ABD’nin askeri güçlerini Suriye’den çekme kararını da görüştüklerini kaydeden Putin, “Eğer bu planı gerçekleştirirlerse olumlu bir adım olacaktır. Bu bölge Kürtler’in elindedir. Şam rejimiyle Kürtler’in diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz. Bu hem Suriye’de uzlaşma sağlanmasına hem de komşu ülkelerin de faydasına olacaktır” dedi.

İdlib konusunda ise ateşkes ihlali yaşandığını belirten Putin, son olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeme getirdiği ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmasını istediği “güvenli bölge” planına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Putin, “güvenli bölge” oluşturulmasına yönelik herhangi bir destek açıklaması yapmadı. Tam tersine Putin, Birleşmiş Milletler’in (BM) güvenli bölge oluşturulması yönünde bir kararı olmadığını ve Suriye hükümetinden böyle bir davet yapılmadığını söyledi.

Erdoğan: Hedefimiz Suriye halkının huzurunu mutluluğunu sağlamak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ABD’nin çekilmesi sonrasında bir boşluk olmamasını yegane amaç olarak gördüklerini belirtti.

Suriye konusunda “Rus dostlarımızla koordinasyonumuzu güçlendirmeye kararlıyız” diyen Erdoğan, İdlib başta olmak üzere sahadaki tüm gelişmeleri Putin ile gözden geçirdiklerini kaydederek, Türkiye–Rusya ilişkilerinde Suriye konusunda sağlanan işbirliğini “ilişkilerdeki mihenk taşı” olarak da nitelendirdi.

Putin’le Suriyeli mültecilerin geri döndürme konusunu da ele aldıklarını anlatan Erdoğan, Türkiye’nin bugüne değin 300 bin Suriyeli’nin geri dönüşünü sağladığını belirterek, “Suriyeli kardeşlerimiz Afrin’den Cerablus’a uzanan 4 bin kilometrekarelik alanda normal yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu modelin Fırat’ın doğusuna da uygulanması gerekiyor” dedi.

Erdoğan, gelecek ay İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katılımıyla Rusya’nın ev sahipliğinde Suriye konusunda üçlü bir zirve yapacaklarını da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib konusundaki soruyu ise “İdlib’de terör örgütlerine karşı mücadelemiz ortak devam edecektir. Terör örgütleriyle mücadeleler anlık değildir. Hedefimiz Suriye halkının huzurunu mutluluğunu sağlamaktır” diye yanıtladı.

Erdoğan ve Putin, 2018 yılında 7 kez baş başa görüşmüş, 6 kez düzenlenen zirvelerde bir araya gelmiş, 18 kez de telefon görüşmesi yapmıştı.

Previous post
Rusya'dan İdlib uyarısı: Durum hızla kötüleşiyor
Next post
Antalya'da hortum: Biri çocuk iki kişi yaşamını yitirdi