Ana SayfaGüncelSinemanın kadın emekçilerine: Cahide Sonku anısına Altın Portakal

Sinemanın kadın emekçilerine: Cahide Sonku anısına Altın Portakal

HABER MERKEZİ – 26 Ekim’de başlayacak olan 56’ncı Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu yıl ilk kez sinema sektöründe kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla Cahide Sonku anısına ödül verilecek.

56’ncı Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 26 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Bu yılki teması “Öze Dönmek” olarak belirlenen festivale başvurular başladı.

Festivalde bu yıl ilk kez sinema sektöründeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla Cahide Sonku Ödülü verilecek.

Türkiye sinemasının önemli kadın oyuncularından biri olmasının yanı sıra kamera arkasında da birçok ilke imza atmış olan Cahide Sonku’nun anısını yaşatmak adına başlatılan ödül, Türkiye film sektöründeki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne dikkat çekmeyi de amaçlıyor.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin değerlendirmesi sonucu verilecek olan Cahide Sonku Ödülü, emeğinin yanı sıra bakışını da filmin ayrılmaz bir parçası kılmış bir kadın sinemacıya 50 bin TL para desteği sunacak. Ödül ise festivalin kapanış gecesi olan 1 Kasım’da belli olacak.

Cahide Sonku: ‘En İyi Karakter Artisti’

Türkiyenin ilk film galası da olan ‘Vatan ve Namık Kemal’in gala gecesinde (1951)

1916’da Yemen’de dünyaya gelen ve gerçek adı Cahide Serap olan Cahide Sonku, Cumhuriyet Özel Okulu’nda, ardından İstanbul Belediyesi Konservatuarı’nda eğitim gördü.

Profesyonel tiyatro hayatına 1932’de Şehir Tiyatroları’nda (Darülbedayi) Yedi Köyün Zeynebi oyunu ile başladı.

1933 yılında Nazım Hikmet’in senaryosunu yazdığı ve Muhsin Ertuğrul ile birlikte yönettiği Cici Berber filminde Zozo Dalmas’ın dublörlüğünü yaparak sinemaya ilk adımını attı.

Aynı yıl, Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Söz Bir Allah Bir‘de Bedia Muvahhit, Semiha Berksoy gibi dönemin önemli tiyatro oyuncularıyla birlikte oynadı.

Asıl başarısını ise iki yıl sonra, Türkiye sinema tarihine “ilk köy filmi” olarak da geçen Bataklı Damın Kızı’ndaki Aysel rolüyle yakaladı.

1940 yılında oynadığı Şehvet Kurbanı ve Akasya Palas filmleriyle başarısını sürdüren Sonku, uzun bir dönem Yeşilçam’ın en çok aranılan kadın oyuncusu oldu ve Yerli Film Yapanlar Cemiyeti tarafından 1948’de düzenlenen ve Türkiye sinemasının ilk film yarışması sayılan Yerli Film Müsabakası’nda ‘En İyi Karakter Artisti’ seçildi.

Kamera arkasındaki ilk kadın

‘El Kızı’ filminde Türkan Şoray ile (1966)

1949’da, başrolünde de oynadığı Seyfi Havaeri filmi Fedakâr Ana‘da yönetmen asistanlığı yaparak kamera arkasına ilk geçişini yaptı ve birçok kaynağa göre, 1950’lerin başında kurduğu Sonku Film ile Türkiye sinemasının ilk kadın yapımcısı olurken, senaryosunu da yazdığı Vatan ve Namık Kemal (1951) ile de ilk kadın yönetmen oldu.

Talat Artemel ve Sami Ayanoğlu ile birlikte yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği film, Yıldız dergisinin sıralamalarında en iyi film, Cahide Sonku en iyi kadın oyuncu seçildi.

1953’te Orhon Murat Arıburnu ve Sami Ayanoğlu ile birlikte yönettiği Beklenen Şarkı‘da (1953) Zeki Müren ile birlikte oynadı.

1958’de Sonku Film’in deposunda çıkan bir yangın sonucu tüm mal varlığını kaybeden Sonku’nun kariyeri bu olaydan sonra düşüşe geçti. Bir süre tiyatro sahnelerine devam eden sanatçı, 60’larda geri döndüğü sinemada figüran olmak ya da kısıtlı rollerde oynamak zorunda kaldı.

1966’da Osman Seden’in yönettiği Çalıkuşu‘nda Türkan Şoray, Zeynep Değirmencioğlu, Kerim Avşar, Bedia Muvahhit gibi isimlerle birlikte rol alan sanatçı, 1977’de Ülkü Erakalın’ın yönettiği Yeşilçam Sokağı filmiyle perdede son kez göründü.

1979’da Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından verilen ilk ve tek Onur Ödülü’nü, törene gidemediği için bir meyhanede sinema yazarı Atilla Dorsay’ın elinden alan Cahide Sonku, 1981 yılında İstanbul’da yaşama veda etti.


‘Şaşalı bir düşüş’ değil cüretkar bir meydan okuyuş: Cahide Sonku

Altın Portakal’ın bu yılki teması: “Öze Dönmek”

Altın Portakal Film Festivali’ne başvurular başladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD, Taliban'la 'prensip anlaşmasını' açıkladı: 5 bin askeri geri çekebiliriz
Sonraki Haber
Wallerstein'a saygı ile – Cengizhan Kaptan