Ana SayfaBilim ve TeknolojiCro-Magnonlar ile Neandertallerin tarihsel karşılaşması

Cro-Magnonlar ile Neandertallerin tarihsel karşılaşması

HABER MERKEZİ – Brian Fagan, Say Yayınları tarafından Türkçeleştirilen kitabı “Cro-Magnon”da, anatomik olarak ilk modern insan olan Cro-Magnonlar ile Neandertallerin tarihsel karşılaşmasına bakıyor ve bu ilk Avrupa kültürünün Afrika’dan neler getirdiğine odaklanıyor.

Antropoloji profesörü Brian Fagan’ın “Cro-Magnon: Buzul Çağı İlk Modern İnsanı Nasıl Yarattı?” isimli çalışması Say Yayınları’ndan çıktı.

Kitabı Türkçeleştiren isim Nurdan Soysal.

Kitaba adını da veren “Cro-Magnon”, yaklaşık 40 bin yıl önce Avrupa’nın çeşitli yerlerinde yaşamaya başlayan, anatomik olarak ilk modern insanın da adı.

Avrupa’nın ilk sakinleri olan Cro-Magnonlar, mağara duvarlarına bizon, geyik, mamut resimleri çizdi; yırtıcılarla, rakip bir tür olan Neandertallerle ve çok sert iklim koşullarıyla girdikleri mücadeleden galip çıktı.

Yazar Fagan, Cro-Magnonlar ile Neandertallerin bu karşılaşmasına odaklanırken, çalışmasında şu sorulara yanıt arıyor;

  • Cro-Magnon, Neandertalle karşılaştığında ne oldu?
  • Modernler ilkelleri görür görmez öldürdüler mi, yoksa başlıca av bölgelerine el koyup , eski sakinlerini, yavaş yavaş yok oldukları kenardaki topraklara mı itelediler?
  • Yoksa üstün zihinsel yetenekleri, av silahları ve aletleri Cro-Magnonlara giderek soğuyan Son Buzul Çağı dünyasında kesin bir avantaj mı sağladı?

“Cro-Magnon: Buzul Çağı İlk Modern İnsanı Nasıl Yarattı?” bu sorular etrafında ilerlerken, ilk Avrupa kültürünün Afrika’dan neler getirdiğine bakıyor. Aşağıdaki pasaj ise kitabın rotasını daha iyi özetliyor:

Cro-Magnonlar ve Neandertaller: tarihsel karşılaşmaların bu en klasiği, bazen hayvani vahşet karşısında insanın sofistikeliği, nesiller boyu arkeologları büyülemiştir. Bir tarafta, büyük bir güç ve cesaretle donanmış, kıyafet ve silahların en büyüğüne sahip ilk insanlar duruyor. Düşüncelerini açıkça ifade edebilecek şekilde konuşamadıklarını ve görece sınırlı düşünsel güçleri olduğunu tahmin ediyoruz. Diğer tarafta, tam olarak modern beyinleri, sözel yetenekleri, yenilik yapma tutkuları ve Homo sapiens’in tüm etkileyici bilişsel becerileriyle ilk anatomik açıdan modern Avrupalılar, Cro-Magnonlar var. Çok etkili silahlarıyla irili ufaklı av hayvanlarını zahmetsizce topluyorlar ve çevreleriyle, avlarıyla ve doğaüstü dünyanın güçleriyle karmaşık ve incelikli bir ilişki sürdürüyorlardı. Karşılaşmanın muhtemelen yaklaşık otuz bin sene önce Neandertallerin yok oluşuyla bittiğini biliyoruz. Fakat bu olayın nasıl ortaya çıktığı ve geliştiği, Buzul Çağı’nın en merak uyandıran, en etkileyici gizemidir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hasta tutuklular: 80 yaşındaki Sıddık Güler artık yürüyemiyor
Sonraki Haber
RTÜK'ten cinayet görüntülerinin yayınlanmasına karşı çalışma