Ana SayfaDünyaİran Cumhurbaşkanı Ruhani’den ABD ile ikili müzakerelere ret, AB’ye mühlet

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’den ABD ile ikili müzakerelere ret, AB’ye mühlet


HABER MERKEZİ –  İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hiçbir koşulda ABD ile ikili görüşmeler yapmayacaklarını söyledi. Nükleer anlaşmanın imzacısı olan Avrupa ülkelerine de seslenen Ruhani ABD’nin yaptırımlarına karşı önlemlerin ele alındığı görüşmelerden sonuç çıkmaması halinde 5 Eylül’de anlaşmanın yükümlülüklerini azaltma kapsamında üçüncü adımı atacaklarını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile hiçbir zaman ikili müzakerelerde bulunmayacaklarını yineledi.

Ruhani, İran’a uyguladığı yaptırımların tümünü kaldırması halinde ise ABD’nin daha önce olduğu gibi 2015 tarihli nükleer anlaşmaya taraf olan devletlerle yapılan müzakerelere katılabileceğini belirtti.

İran Meclisi’nde konuşan Ruhani “Belki de bir yanlış anlaşılma oldu. Daha önce birden fazla kez söyledik. Yineleyelim. ABD ile görüşme yapma konusunda hiçbir karar alınmadı. Çok sayıda görüşme önerisi geldi ancak yanıtımız her zaman olumsuz olacak” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik ‘azami baskı’ politikasını uygulasa da İran liderlerine görüşme teklifi yapmış ayrıca ön şartsız ikili müzakere teklifinde bulunmuştu.

Ruhani’den AB’ye 5 Eylül’e kadar mühlet: 3. adımı atacağız

Ruhani nükleer anlaşmaya taraf olan Avrupa ülkeleriyle yürütülen görüşmelerin 5 Eylül Perşembe gününe kadar bir sonuca ulaşmaması halinde de İran’ın nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini azaltan üçüncü adımı kısa süre sonra atacaklarını duyurdu.

İran Cumhurbaşkanı “Eğer Avrupalılar petrolümüzü satın alabilir ve biz paramızı alabilirsek bu durum rahatlayacaktır. Biz de nükleer anlaşmayı tamamen yürürlüğe sokabiliriz. Aksi takdirde üçüncü adımımızı atacağız” dedi.

İran daha önce ABD yaptırımları nedeniyle uranyum zenginleştirme oranında ve ağır su stoğunda artışa gitmişti.

Ruhani konuşmasında daha önce atılan bu adımların hızla geri döndürülebileceğini de vurguladı.

Ne olmuştu?

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’de tek taraflı çekilerek Tahran’a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu.

Haziran ayında İran, ABD’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) Hürmüz Boğazı yakınlarında düşürmüş, ardından ABD Başkanı Donald Trump İran’a yönelik hava saldırısı emri verse de son dakikada bundan vazgeçtiğini söylemişti.


Karınca, Reuters, Al Jazeera