Ana SayfaDünyaIŞİD, Bağdadi’nin öldüğünü doğruladı

IŞİD, Bağdadi’nin öldüğünü doğruladı

HABER MERKEZİ – IŞİD, Ebubekir el-Bağdadi’nin öldüğünü doğrularken, yeni liderinin Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi olduğunu açıkladı.

IŞİD, lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin öldüğünü doğruladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre açıklamada, Bağdadi’nin haleflerinden biri olarak gösterilen Ebu Hasan el Muhacir’in öldüğü de doğrulandı.

Ayrıca yeni liderin Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi olduğu bildirildi.

Bağdadi’nin öldürülüşü

ABD Başkanı Donald Trump 27 Ekim tarihli açıklaması ile IŞİD lideri Bağdadi’nin ABD özel kuvvetlerinin Suriye’de düzenlediği bir operasyonda kendisini öldürdüğünü tüm dünyaya duyurmuştu.

Bağdadi’nin İdlib Vilayeti’ne bağlı Barişa köyünde öldürüldüğü bildirilmişti. Söz konusu köy, Türkiye sınırına yaklaşık 5 kilometre uzakta bulunuyor ve Hatay’a bağlı sınır köyü Kavacık’ın karşısında yer alıyor.

Irak ordusundan yapılan açıklamada Bağdadi’nin yerini Milli İstihbarat Servisi’nin bulduğu ve bu bilginin ABD ile paylaşıldığı belirtilmişti.


Bağdadi’nin öldürülmesi: “Türkiye sınırına nasıl ve ne şekilde geldi?”


Ebubekir el-Bağdadi hakkında

Gerçek adı İbrahim bin Avad bin İbrahim el Bedri el Radavi el Hüseyni el Samarrai olan Ebu Bekir el Bağdadi Bağdat’taki İslam Üniversitesi’nde doktora yaptı.

Irak’ta ABD işgali sürerken 2006’da Irak İslam Devleti’ni kurdu.

Nisan 2013’te örgütün ismi IŞİD olarak değiştirildi.

El Bağdadi 2013 yazında, kendi örgütünün de bağlı olduğu El Kaide’nin lideri Eymen El Zevahiri’nin IŞİD’in lağvedilip Suriye’deki Nusra Cephesi’ne katılması yönündeki emrini reddetti ve Nursa Cephesi’yle çatışmaya başladı.

Haziran 2014’te el Adnani tarafından “halife” ilan edildi.

45 yaşındaki Bağdadi’nin birkaç kez öldürüldüğü iddia edildi, ancak bu bilgi hiçbir zaman doğrulanmamıştı.

Previous post
Eren Erdem'e tahliye
Next post
Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar istifa etti