Feminist bir demografiyi tartışmak: Jineoloji’nin yeni sayısı raflarda
HABER MERKEZİ – Jineoloji Dergisi’nin 15’inci sayısı çıktı. “Demografya” başlıklı dosyada Jineolojî Cinsel Politikalar Birimi’nin hazırladığı demografya politikalarına dair bir çalışma, kadın atölyesinde gerçekleşen bir “annelik” tartışması, söyleşiler ve konuya dair makaleler var.
Kadın bilim ve kuram dergisi Jineoloji’nin 15’inci sayısı çıktı. Son sayının dosya konusu “Demografya”.*
Nesrin Orun ve Ruşen Seydaoğlu’nun editörlüğünde çıkan son sayıdaki kapak resmi ise Sharmin Pirasteh’e ait.
Kadının kontrol altına alınmaya çalışılması ve yine onun toplumuna yabancılaştırılmasının iktidarın varlığını sürdürme amacından bağımsız ele alınamayacağını söyleyen Jineoloji, bu “yabancılaştırma” ve “koparma” sisteminin demografya üzerinden üretildiğini savunuyor.
Dergi ekibi şu soruyu tartışmaya açıyor: “Halksız, toplumsuz ve kadınsız bir demografya mı yoksa kadın eksenli, bütün yaşamı etik ve özgürlükçü bir ilişkisellik içinde gören bir demografya mı?”
İktidarların, demografya politikalarını kadın aklında ve bedeninde uygulamaya başlatmasının ve toplumu dalga dalga etkisi altına almasının arkasındaki eril zihniyet yapılanmalarını çözümlemeye ve demografyanın kadın eksenli ele alınışının mümkün olduğu alternatifleri tartışmaya pic.twitter.com/j2qWvzbEo2
— Jineoloji Dergisi (@jineolojidergi) October 27, 2019
Son sayıda Çiğdem Doğa, Fatma Koçak, Hüsna Emek ve Susanne Schultz gibi yazarların makaleleri var. Örneğin Çiğdem Doğa, “Demografya, kadın özgürlük mücadeleleri açısından nasıl bir anlam taşır? Neden jineolojîde önemli bir yere sahiptir?” diye soruyor yazısında.
Jineolojî Cinsel Politikalar Birimi’nin hazırladığı “Kapitalizmin Gelişim Sürecinde Demografya Politikaları” adlı çalışma da son sayıda.
Ayrıca dergi ekibinde bulunan, derginin okuru olan ya da jineoloji çalışmalarında yer alan kadınlarla yapılmış “Cinsellik ve Üreme Diyalektiğinde Aşkın, Hazzın ve Yaşamın Sürdürülmesi” başlıklı bir söyleşi de var dergide.
Yine “Demografya” sayısı için kadınların özel olarak bir araya gelerek oluşturduğu atölyede tartışmaya açılan “annelik” konusuna dair bir tartışma da yer alıyor.
- Yunanca demos: halk ve graphein: yazmak kelimelerinden türetilen demografi/demografya, Türkçede “nüfus bilimi” anlamına gelmektedir.
PAYLAŞ:
Tweet