Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 43 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 43 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 43 milyona aşarken, can kayıpları bir milyon 150 binin üzerinde. Dünya çapında aktif vaka sayısı da 10 milyonu geçti. Türkiye’de ise resmi verilere göre günlük yeni ‘hasta’ sayısı iki binin üzerinde. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 72 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 17 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 360 bini aştı.

25 Ekim Pazar günü Türkiye’de 112 bin 215 test yapıldığı ve 2 bin 17 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 72 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 297 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 361 bin 801’e, toplam can kaybı ise 9 bin 799’a yükseldi.


Vali açıkladı: İzmir’de vaka sayısı son 10 günde ikiye katlandı

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentteki Corona virüsü vaka sayılarının 20 gün öncesine göre üç buçuk kat arttığını, son 10 günde de ikiye katlandığını belirterek uyarılarda bulundu.

Köşger, “Son 2 günde 15 hemşehrimizi ‘Corona’dan kaybettik. Bir kez daha İzmirlileri dikkatli olmaya çağırıyorum. Uymamız gereken üç kural; maske, mesafe, temizlik. Hepinize sağlıklı günler dilerim” dedi.


İspanya’da ‘acil durum’ ilanı

Vakalarda artış yaşanan İspanya’da bir pandemi hastanesi (Fotoğraf: EPA)

Corona virüsü vaka sayılarında çok büyük artış yaşanan Avrupa ülkesi İspanya’da, tüm ülkeyi kapsayan “acil durum” ilan edildi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, televizyondan halkına seslendiği konuşmasında acil durumun ilk etapta iki hafta geçerli olacağını ancak parlamentodan 2021 Mayıs’ına kadar uzatılmasını isteyeceğini söyledi.

Sanchez, “Gerçek şu ki Avrupa ve İspanya pandeminin ikinci dalgasına batmış durumda” dedi.

Başbakan Sanchez, ülkede Kanarya Adaları haricindeki tüm bölgelerde gece 23.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını da dile getirdi.

İspanya, dünyada 1 milyon vaka sayısı eşiğini aşan sekiz ülkeden biri. Şu ana kadar 1 milyon 110 bin vakanın tespit edildiği ülkede, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 34 bin 752.


DSÖ’den Kuzey Yarımküre’deki ülkelere çağrı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kuzey Yarımküre’deki Corona virüsü vaka sayılarının katlanarak artmasından dolayı hükümetlere ölüm vakalarının önüne geçebilmek için “derhal harekete” geçme çağrısında bulundu.

Vaka sayılarında kaydedilen artışın hastane ve yoğun bakım servislerinde aşırı doluluğa neden olduğunu belirten Ghebreyesus, “…ve şu an daha Ekim ayındayız” diye ekledi.

Dünya çapında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 150 binin üzerinde.

Bu arada ölümlü vaka sayısında Avrupa, Latin Amerika‘nın ardından 250 bin sınırının aşıldığı, dünya üzerindeki ikinci bölge konumuna yükseldi.


İtalya’da restoran ve barlara saat kısıtlaması, sinema ve tiyatrolar kapatılıyor

Fotoğraf: Reuters

İtalya’da Corona virüsü vaka sayılarının son günlerde hızla artması üzerine hükümet, bar ve restoranların saat 18.00’de kapatılması kararı aldı.

Başbakan Giuseppe Conte tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, yeni kurallar bu gece yarısından itibaren 24 Kasım’a kadar geçerli olacak.

Yeni tedbirler kapsamında, meydanlarda ve sokaklarda da saat 18.00’den sonra yemek yemek yasaklanacak.

Sinema, tiyatro, konser salonu, spor salonu, havuz, dans salonu, kumarhane, bahis bayileri kapanacak. Müzeler ise açık kalmaya devam edecek.

Ayrıca kamu çalışanlarının uzaktan çalışması teşvik edilecek, liselerde uzaktan eğitime ağırlık verilecek.

İtalya’da son bir günde 19 bin 644 yeni Corona virüsü vakası tespit edildi. Böylece toplam vaka sayısı 504 bin 509’a ulaştı.

Bir gün içinde Covid-19 nedeniyle 151 kişinin hayatını kaybetmesiyle, salgının başından bu yana toplam can kaybı 37 bin 210’a yükseldi.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

‘Corona’nın diğer virüslerden farkı neler?

Uzmanlar, yeni tip Corona virüsünün birçok bakımdan kendisinden önceki grip virüslerinden farklı olduğuna dikkat çekiyor.

Enfeksiyonun ilk aşamalarında insan vücudunu aldatabildiği belirtilen Corona virüsü, ciğerlerimiz ve solunum yollarımızda harıl harıl faaliyet gösterirken, bağışıklık sistemimize kendini belli etmemeyi başarabiliyor.

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Paul Lehner, “Bu virüs çok zeki, burnunuzda bir virüs fabrikası kurulmuşken kendinizi çok iyi hissedebiliyorsunuz” diyor.

Vücudumuza bir virüs girdiğinde hücrelerimiz normal olarak interferon adı verilen kimyasal bir madde salgılayarak bağışıklık sistemimize ve vücuda alarm veriyor.

Fakat Corona virüsü bu kimyasal maddenin salgılanmasını vücudu “kandırarak” engelliyor. Bunu o kadar iyi yapıyor ki hastalandığımızın farkına bile varmıyoruz.

Prof. Lehner laboratuvarda enfekte olmuş hücrelere bakıldığında, testler “virüs diye avaz avaz bağırırken bile” bunların hastalıklı olduğunun anlaşılamadığını söylüyor.

Paul Lehner, Corona virüsünü “Vur-kaç virüsü” diye tanımlıyor.

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 bir akciğer hastalığı olarak başlıyor. Ama burada bile sıradışı ve tuhaf davranıyor ve bütün vücudu etkisi altına alabiliyor.

King’s College’dan Prof. Mauro Giacca, Covid-19’un birçok yönüyle kendine özgü bir hastalık olduğunu hatta “yaygın herhangi bir viral hastalıktan farklı” olduğunu söylüyor.

  • BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher’ın yazısının tamamı BURADA

Bilim Kurulu üyesi Özlü’den uyarılar

Fotoğraf: AP

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, İstanbul ve birçok ilde bulaş zincirinin artığına dikkat çekerek dir dizi uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Özlü, Twitter üzerinden “İstanbul’da ve birçok ilimizde bulaş zinciri çok arttı. Çevremizdeki herhangi bir kişi virüsü saçıyor olabilir. Herkes çevresinde hastalığa yakalanmış kişileri bulabiliyor. Yakın tehdit altındayız. Çok daha dikkatli olmalıyız. Şu tedbirler bizi ve sevdiklerimizi korur” diyerek şunları sıraladı:

  1. Zorunlu olmadıkça evden çıkma, hane halkı dışında kimseyi eve alma.
  2. Herkesle, her zaman, her koşulda mesafeni koru.
  3. Sosyal alanlarda maskeni tak.
  4. Elini temiz tut.
  5. Kalabalıklardan ve kapalı alanlardan uzak dur.
  6. Hane halkı dışındakilerle birlikte yeme, içme.

Uyarılarını sıralayan ​Özlü, sözlerini “Bu tedbirler bizi ve sevdiklerimizi hayatta tutar. Yasaklarla sosyal hayatı durdurmak zorunda kalmamızı engeller. Sağlık sistemimizin kaldıramayacağı bir yükle karşılaşmasını önler. Bunlar bireysel tercih değil; ‘yurttaşlık görevi’dir” diyerek noktaladı.


Bir sağlık çalışanı daha ‘Corona’dan öldü

Antalya Elmalı Devlet Hastanesi çalışanı Mehmet Kızıltaç, Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Twitter üzerinden duyurdu:


Altay-Giresunspor maçına ‘Corona’ engeli

Son Dakika Haberi | Altay - Giresunspor maçına koronavirüs engeli - Spor Haberi

TFF 1’inci Lig’de bugün (25 Ekim) İzmir’de oynanması gereken Altay–Giresunspor maçı, ev sahibi ekipte yaşanan Corona virüsü vakaları nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Altay’da toplam 34 kişide Corona virüsü tespit edildiği kaydedildi.

Kulüpten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Altay-Altınordu müsabakası öncesi yapılan Covid-19 testlerinde 9 futbolcumuzun, dün yapılan testlerde ise 8 futbolcumuzun sonuçları pozitif çıkmıştır. Gelinen noktada A takım listemizde bulunan toplam 20 oyuncumuzun ve buna ek olarak genç oyuncu listesinde yer alan 4 futbolcumuzun sonuçları pozitif olup, toplamda 24 oyuncumuz için TFF ve Sağlık Bakanlığı’nın ilgili izolasyon protokolü titizlikle uygulanmakta ve tedavi süreçleri devam etmektedir.

“Ayrıca Teknik Direktörümüz Yücel İldiz, 3 profesyonel takım antrenörü, 1 akreditasyon sorumlusu, 2 sağlık çalışına, 2 malzemeci ve 1 saha bakım görevlisi olmak üzere kulüp genelinde toplam 34 pozitif vaka tespit edilmiştir. TFF talimatları doğrultusunda 1’inci Lig’in 7’nci haftasında oynanması gereken Giresunspor karşılaşması ileri bir tarihe ertelenmiştir.”


Kolombiya’da da toplam vaka sayısı 1 milyonu aştı

Fotoğraf: AFP

Kolombiya’da Corona virüsü tespit edilenlerin sayısı 1 milyonun üzerine çıktı.

Ülkede Covid-19 tanısı konulan kişi sayısı bugün itibariyle 1 milyon 7 bin 711.

Son verilerle birlikte Kolombiya, dünyada 1 milyon eşiğini geçen sekizinci ülke oldu.

Daha önce ABD, Hindistan, Brezilya, Rusya, Arjantin, İspanya ve Fransa vaka sayıları 1 milyonun üzerine çıkmıştı.

Kolombiya’da Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı ise 30 bin.


Dünya çapında aktif vaka sayısı 10 milyonu aştı

Fotoğraf: Sedat Suna/EPA-EFE

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 43,028,260
  • Can kayıpları: 1,156,014
  • İyileşenler: 31,724,004
  • Aktif vakalar: 10,148,242

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (8,829,951)
  • Hindistan (7,866,740)
  • Brezilya (5,381,224)
  • Rusya (1,513,877)
  • İspanya (1,110,372)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (230,085)
  • Brezilya (156,926)
  • Hindistan (118,593)
  • Meksika (88,743)
  • Britanya (44,745)



Önceki Haber
'Yaşamak istiyoruz' diyen 17 Halkevci gözaltına alındı
Sonraki Haber
İstanbul'da ÖSO bayraklı 'eylem': Otellerde asılı Fransa bayraklarını indirdiler