Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 60 milyona yaklaşıyor

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 60 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 1 milyon 400 bini aşarken, vaka sayısı da 60 milyona yaklaşıyor. Resmi verilere göre 12 bin 600’den fazla insanın hayatını kaybettiği Türkiye’de ise günlük ‘hasta’ sayısı 7 bin bandını aştı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Macron: Günlük vaka sayısı 5 binin altına düşerse tam gün sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’ndan halka seslendi.

Sputnik’in haberine göre Macron, ikinci dalgada pik noktasına ulaşıldığını belirtti.

Macron, 28 Kasım’dan itibaren temel ihtiyaç olmayan ürünlerin satıldığı mağazaların saat 21.00’a kadar hizmet verebileceğini, insanların evin 20 kilometre etrafında 3 saat süreyle dışarı çıkmasına izin verileceğini duyurdu.

Ülkede günlük Covid-19 vaka sayısının 5 binin altına düşmesi halinde 15 Aralık’tan itibaren sokağa çıkma kısıtlamasının tam gün kaldırılacağını, 21.00-07.00 saatlerinde uygulanacağını vurgulayan Macron, ancak Noel ve yılbaşı nedeniyle istisnai olarak 24 ve 31 Aralık’ta sokağa çıkma yasağının geçerli olmayacağını aktardı.

Macron, sinema, tiyatro ve gece kulüplerinin kapalı kalmaya devam edeceğini, spor salonları ile restoranların salgının durumuna göre 20 Ocak’ta açılabileceğini belirtti.

Kış sporlarının gelecek yılın Ocak ayının içinde gerçekleştirebileceğini ifade eden Macron, Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerin izole edilmesinin zorunlu olmasını istediğini kaydetti.

“Aşı zorunlu olmayacak”

Macron, Avrupa Birliği (AB) ile maksimum seviyede aşı dozları satın aldıklarını söyledi.

Ülkede aşı çalışmalarını bilgilendirme konusunda şeffaf olacaklarını dile getiren Macron, aşının ülkede zorunlu olmayacağını ve aşı kampanyası düzenleyeceklerini belirtti.

Macron, Covid-19 salgınına karşı aşı kullanımına Aralık sonu veya 2021’in Ocak ayının başından itibaren başlanacağını da sözlerine ekledi.

Covid-19 nedeniyle 30 Ekim’den bu yana Fransa genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor.

Öte yandan ülkede son 24 saatte hastanelerde 458 ve son dört günde yaşlı bakımevlerinde 551 kişi yaşamını yitirdi. Böylece toplam can kaybı 50 bin 237’ye ulaştı.

Ülkede Covid-19 tespit edilen kişi sayısı 2 milyon 153 bin 815’e çıktı.


Bakan Koca: Aralık ayında risk grubundaki kişilere Covid-19 aşısı yapılacak

Gazeteci Candaş Tolga Işık, Twitter üzerinden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmeye dair bilgi verdi.

Işık, Koca’nın Aralık ayında risk grubundaki kişilere Covid-19 aşısının yapılacağını söylediğini aktardı.


Oyuncu Muhittin Korkmaz Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

“G.O.R.A.”, “A.R.O.G”, “Yahşi Batı'” gibi filmlerdeki rolleriyle tanınan sinema ve tiyatro oyuncusu Muhittin Korkmaz, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.


HDP’li vekil Aydemir’in Covid-19 testi pozitif çıktı

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in Covid-19 testi pozitif çıktı.

Meclis Genel Kurul çalışmaları sırasında testinin pozitif olduğunu öğrenen Aydemir, Meclis’ten çıktı.

Meclis’te çalışmalara ara verilirken, Genel Kurul salonunda dezenfektasyon çalışmaları başladı.

Aydemir yaptığı açıklamada, hastalığın hafif seyrettiğini ve evde tedavisini yapılacağını söyledi.

Meclis’te Covid-19’a yakalanan milletvekili sayısı 102’ye ulaştı.


İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı: Bugün 211 kişi ‘bulaşıcı hastalıklar’dan yaşamını yitirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (24 Kasım) kentte 211’i ‘bulaşıcı hastalıklar’dan olmak üzere 435 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise bugün Türkiye genelinde 161 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

https://twitter.com/ibbhaberleri/status/1331275253671211019


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 161 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 381 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 460 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 162 bin 231 test yapıldığı ve 7 bin 381 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 161 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 3 bin 678 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 460 bin 916’ya, toplam can kaybı ise 12 bin 672’ye yükseldi.


İmamoğlu’ndan Bahçeli’ye yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘bulaşıcı hastalıktan’ ölen kişi sayılarını açıklaması nedeniyle kendisini hedef alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yanıt verdi.

Sözcü’den İsmail Saymaz’a konuşan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Ben parti genel başkanlarına saygı duyarım. Onlarla polemiğe girmem. Benim yapmak istediğim, vatandaşı doğru bilgilendirmek ve doğru tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Dünyada da örnekleri var. Bazen bir ülkedeki doktorun feryadı sayesinde, o ülkedeki sistem şeffaflığa dayalı olunca başarılar elde ediliyor.

“Benim derdim, sürecin şeffaflıkla yönetilmesidir. Vefat rakamlarını öğrenmek için genel başkanlar beni aramıştır. Ben de şeffaflıkla bilgi vermişimdir. Umuyorum ki Sayın Bahçeli de arar. Gerektiğinde ben de aramaktan imtina etmem, süreci paylaşırım”

Bahçeli ne demişti?

Bahçeli, partisinin bugünkü grup toplantısında İmamoğlu’nun ‘bulaşıcı hastalıktan’ ölen kişi sayılarını açıklamasına tepki gösterirken şu ifadeleri kullanmıştı:

“Özellikle vaka ve vefat sayılarında kuşku uyandıracak, korku yaratacak ipe sapa gelmez görüş paylaşanların bize göre samimiyetleri tartışmalı, niyetleri ise kötüdür İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bulaşıcı hastalık kaynaklı vefatlarla ilgili Sağlık Bakanlığı’nı tekzip eden laçka ve layüsel açıklamalarının itibar edilecek hiçbir yanı yoktur. Böylesi bir dönemde bile siyasi çıkar peşinde koşmak, devlet ile vatandaş arasında güvensizlik oluşturmaya çalışmak gafilce bir yaklaşımdır.”


İki sağlık çalışanı daha Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Erzurum’un İspir ilçesinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nde görev yapan Süleyman Gökdemir ile Adana Seyhan Devlet Hastanesi’nde elektrik teknisyeni olarak çalışan Hakan Arkun’un Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.


Bahçeli’den İmamoğlu’na ‘vefat’ tepkisi

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, Covid-19’un sağlık çalışanları için ‘meslek hastalığı’ sayılması için TBMM’de üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.

Bahçeli, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ‘bulaşıcı hastalık’ sebebiyle kentte ölüm verilerini açıklaması sebebiyle de eleştirdi.

MHP lideri, şöyle konuştu:

“İBB Başkanı’nın bulaşıcı hastalık kaynaklı vefatlarla ilgili Sağlık Bakanlığı’nı tekzip eden laçka açıklamalarının itibar edilecek hiçbir yanı yoktur. Böylesi bir dönemde bile siyasi çıkar peşinde koşmak, devlet ile vatandaş arasında güvensizlik oluşturmak gafilce bir yaklaşımdır. Sağlık Bakanı’mız canını dişine takıp geceli gündüzlü mücadele ederken, belediye işlerinden başka her şeye dil uzatan, her konuya görüş bildiren bu kendini bilmezin maksadı nedir? CHP zihniyeti virüsün bulaşma hızından memnun mudur? Virüsün ekonomik ve siyasi krize yol açması mı arzulanmaktadır?”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Dün akşam (22 Kasım), bulaşıcı hastalıktan İstanbul’daki vefat sayısı, 186. Ben şimdi ne yapayım yani; susayım mı, yutkunayım mı?” demişti.

Yine dün İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı, 23 Kasım’da kentte 201’i ‘bulaşıcı hastalıklar’dan olmak üzere 442 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise aynı gün Türkiye genelinde 153 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti.


Akşener Erdoğan’a seslendi: En az 14 günlük bir karantina uygulayın

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Corona virüsü salgınında hasta sayılarının, salgının yoğun yaşandığı Nisan ayının bile üstüne çıktığını ifade ederek, iki haftalık karantina uygulanmasını bir kez daha önerdi.

“’En az 2 hafta karantina ilan edin, bu iş kontrolden çıkıyor’ diyoruz. Haklı çıkmaktan da çok üzgünüz. Çünkü kaybettiğimiz canlar bizim canımız. Ama görüyoruz ki, iktidar hala pansuman tedbirlerle durumu idare etmeye çalışıyor.

“Buradan Sayın Erdoğan’a bir kez daha sesleniyorum; gelin, en az 14 günlük bir karantina uygulayın. Aşı umuduna kadar Türkiye rahatlasın. Ama bunu yaparken, işletmeleri ve çalışanları ayakta tutacak tedbirleri almayı ihmal etmeyin. İşletmelere nakit desteği verin. Çalışanlara nakit desteği verin.

“Biz bu konuda ısrar ettikçe, beyefendilerin ilk tepkileri işin ekonomik boyutu oluyor. Oysa, Türkiye’nin parası var. Türkiye’nin gerekli desteği verecek gücü var.”


Bakan Koca: 12 bin sağlık personeli alımına başlıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 bin sağlık personeli alımına başlanacağını duyurdu. Alım yapılacak personelin 7 bini hemşire.


Covid-19’u atlatanlara 3 ay temaslı takibi yok

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanlığı, “Temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon” rehberini güncelledi.

Güncellenen rehberde, ‘Sağlık Çalışanları Haricinde Kalan Temaslı Takibi’ bölümünde, “Kesin veya olası Covid-19 enfeksiyonu olan bir kişi ile damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma önlemleri alınmadan yakın temas etmiş olan kişiler, son temaslarından sonraki 14 gün boyunca; özellikle ateş ve solunum semptomları açısından telefon ile sorgulanarak izlenmeli, gerekir ise ev ziyareti yapılmalıdır” denildi.

Milliyet gazetesinden Aykut Yılmaz’ın haberine göre, temaslı takibinin il-ilçe sağlık müdürlükleri tarafından organize edildiği hatırlatılan rehberde, şu ifadeler yer aldı:

“Temaslı değerlendirilmesi yapılırken, Covid-19 vakasının PCR testi alınmasından veya semptom başlangıcından önceki 48 saatlik süre içindeki temaslıları değerlendirmeye alınır. Kesin Covid-19 tanısı alan kişilerde, enfeksiyon tablosunun iyileşmesini takip eden 3 ay içerisinde gerçekleşen Covid-19 vakası ile temas durumu, riskli temas olarak değerlendirilmez ve temaslı takibi yapılmaz. Bu kişilerin 3 ay sonrasında gerçekleşen Covid-19 vakası ile temasları değerlendirmeye alınarak temaslı listelerine dahil edilir. Bilinen bir immün süpresif hastalık tablosu olan ve ya immünsüpresif ilaç kullanan kişiler bu kapsamda değerlendirilmez ve süreye bakılmaksızın tüm Covid-19 vakası ile temasları değerlendirmeye alınır.”


‘Covid-19 hastalarını yatak boşaldığında çağırıyoruz’

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, hastanelerde Covid-19 hastalarına yer bulunamadığını belirterek, “Hastaları ya acil servislerde bekletiyoruz ya da telefon numaralarını alarak evlerine yolluyoruz. Yatak boşaldığında çağırıyoruz” diyor.

BirGün’den İsmail Arı’ya konuşan Karakoç, “Salgının merkezi son zamanlarda İstanbul olsa da Ankara’da da kötü bir süreç yaşanıyor. Hastalara boş yatak bulamıyoruz” diye belirtiyor.

“Covid-19 hastalarını, hastanelerde yer olmadığı için adreslerini ve telefonları alarak ya evlerine gönderiyoruz ya da gözlem odalarında veya acil servislerde bekletiyoruz. Evlerine gönderdiğimiz hastaları yer açılınca, yatak boşalınca çağırıyoruz.”

“Pozitif vakanın evine gidip gelmesi çok zor” diyen Ali Karakoç, sözlerini “Bazı Covid-19 hastalarının aracı yok. Bazıları da başkalarının kullandığı araçla gelip gidiyor hastaneye. Bu durumda da aracı kullanan büyük risk altında oluyor, Covid-19 hastasıyla temaslı oluyor” diye sürdürüyor.

Ankara Şehir Hastanesi’ndeki ameliyathanelerin ardından yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin “yetişkin yoğun bakım ünitesi”ne çevrildiğini söyleyen Karakoç, son olarak şu bilgileri veriyor:

“Hastanede yoğun bakım yatak sayısı 16’dan 24’e çıkarıldı. Burada yoğun bakım doluluk oranı yüzde 85 civarında. Çalıştığım Yenimahalle Devlet Hastanesi’nde ise yüzde 90 seviyesinde.”

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 23 Kasım 2020 tarihli Covid-19 salgını verilerine göre, son 24 saat içerisinde 6 bin 713 yeni hasta tespit edildi.

Bu verilere göre toplam hasta sayısı 453 bin 535 olurken, dün hayatını kaybeden 153 kişi ile birlikte de Covid-19 kaynaklı gerçekleşen ölüm sayısı da 12 bin 511 oldu.


Eğitim Sen araştırması: Öğretmenler iş değiştirmeyi düşünüyor


Dünya genelinde 1.4 milyon insan ‘Corona’dan öldü

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 59,515,380
  • Can kayıpları: 1,402,032
  • İyileşenler: 41,157,160
  • Aktif vakalar: 16,956,188

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (12,777,174)
  • Hindistan (9,177,840)
  • Brezilya (6,088,004)
  • Fransa (2,144,660)
  • Rusya (2,114,502)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (263,687)
  • Brezilya (169,541)
  • Hindistan (134,254)
  • Meksika (101,926)
  • Britanya (55,230)



Önceki Haber
Oyuncu Muhittin Korkmaz hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Sağlığımıza 2021 Sağlık Bütçesi merceğinden bakmak