Ana SayfaDünyaLibya’ya giden Türkiye’ye ait gemi durduruldu, Ankara’dan tepki

Libya’ya giden Türkiye’ye ait gemi durduruldu, Ankara’dan tepki

HABER MERKEZİ – Libya’ya giden Türkiye’ye ait Roseline-A gemisi Almanya tarafından “yasadışı silah taşıdığı” iddiasıyla durdurularak arama yapıldı. Geminin aramasına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, “gemi boya ve insani yardım malzemesi taşıyordu” açıklamasını yaparak AB, İtalya ve Almanya’ya nota verdi.

Türkiye’den Libya’nın Mistrata limanına doğru yolan alan Roselina-A isimli Türkiye bandıralı kargo gemisine, Bingazi şehrinin 200 kilometre açıklarında Almanya fırkateyni Hamburg tarafından durduruldu.

Avrupa Birliği’nin (AB) Akdeniz görevi Irini kapsamında gemide “yasadışı silah taşıdığı” şüphesiyle sinyal alan Almanya savaş gemisi, kargo gemisini durdurduktan sonra arama yaptı.

Söz konusu geminin durdurularak aranmasına Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

Bakanlığın açıklamasında, gemiye müdahale öncesi Türkiye’den izin alınması gerektiği belirtilerek, eylemin yetkisiz olduğu ifade edildi.

İrini Harekatı çerçevesinde dün ‘Hamburg’ isimli Alman savaş gemisi, Ambarlı Limanı’ndan Misurata’ya boya, boya malzemesi ve insani yardım malzemesi taşımakta olan ‘MV Roseline A’ adlı Türk bayraklı ticaret gemisini sabah saatlerinde ayrıntılı şekilde sorguladı.

Kaptanın iş birliği göstererek geminin yükü ve seferi hakkında ayrıntılı bilgi paylaşmasına rağmen saat 17.45’te İrini Harekatı silahlı unsurları tarafından gemiye çıkılarak uzun saatler süren bir ‘denetleme’ yapıldı.

Kaptan dahil tüm personelin zorla üstleri arandı. Bütün personel bir yerde toplanarak alıkonulmuş, kaptanın başına silahlı asker dikilerek zor kullanmak suretiyle konteynerler aranmıştır.

Söz konusu müdahalenin, ne Türkiye’nin, ne de gemi kaptanının rızası alınmadan yapıldığını belirtilen açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

Kaptanın taşınan kargonun niteliğine dair beyanlarına rağmen muğlak bir şüphe üzerine başlatılan ve gece yarısı sonrasına kadar devam eden bu müdahale ancak ülkemizin ısrarlı itirazları üzerine sonlandırılmıştır.

Silahlı personel sabaha kadar ticaret gemisinde beklemiş, sabah saat 09.38’de gemiyi terk etmiştir.

Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen Türk gemisinin, ağır hava şartları altında saatlerce güzergahından alıkonulmasını ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle karşılıyoruz.

AB, İtalya ve Almanya’ya nota

Öte yandan AB, İtalya büyükelçileri ve Almanya Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, nota verildi.

Daha önce de yaz aylarında Libya’ya yol alan bir Türkiye kargo gemisi durdurulmuş ve güvertede sadece savaş uçaklarında kullanılan özel tip bir kerosen maddesi bulunmuştu.




Önceki Haber
Gözaltına alınan JinNews editörü Roza Metina serbest
Sonraki Haber
DTK soruşturması: Dr. Gökalp dahil beş isme tutuklama