Ana SayfaGüncelAstraZeneca tartışması: DSÖ’den ‘aşı kaynaklı ölüm tespit edilmedi’ açıklaması

AstraZeneca tartışması: DSÖ’den ‘aşı kaynaklı ölüm tespit edilmedi’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Avrupa’da 12 ülke, kanda pıhtılaşmaya yol açtığı şüphesiyle AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu. DSÖ’den yapılan açıklamada “Şu ana kadar dünya genelinde 300 milyondan fazla doz farklı aşı uygulandı. Covid-19 aşılarıyla bağlantılı belgelenmiş ölüm bulunmuyor” denildi.

Avrupa’da 12 ülke AstraZeneca firmasının Oxford Üniversitesi’yle beraber geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımını askıya aldı.

Hollanda, İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya, Bulgaristan, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın aralarında olduğu ülkeler kan pıhtısı riskini yükselttiği şüphesiyle aşının kullanımını askıya aldıklarını duyurdu.

Söz konusu yaşanan bu gelişmenin ardından Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) ‘aşı kaynaklı ölüm tespit edilmedi’ açıklaması geldi.

“300 milyondan fazla aşı uygulandı, ölüm bulunmuyor”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, aşının bazı ülkelerde kullanımının durdurulmasının ardından yarın (16 Mart) DSÖ Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi’nin toplanacağını aktardı.

DSÖ Bilim Heyeti’nden başuzman Dr. Soumya Swaminathan da AstraZeneca aşısına ilişkin sorulara verdiği yanıtta “Şu ana kadar dünya genelinde 300 milyondan fazla doz farklı aşı uygulandı. Covid-19 aşılarıyla bağlantılı belgelenmiş ölüm bulunmuyor” dedi.

Salgının sona erdirilmesi için aşılamanın şart olduğunu ifade eden Swaminathan, AstraZeneca ve diğer aşıları kullanan insanlara ‘paniğe kapılmama’ çağrısında bulundu.

DSÖ, 10 Şubat’ta Oxford-AstraZeneca’nın geliştirdiği Covid-19 aşısının, 65 yaş üstü kişiler de dahil olmak üzere yetişkinlerde kullanılması tavsiyesinde bulunmuştu.

EMA: Faydaları risklerinden fazla

Konuyla ilgili bir açıklama da Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Bilim Kurulu’ndan geldi.

Aşının incelenmeye devam edildiğinin belirtildiği açıklamada, pıhtılaşma vakalarının çok küçük sayılarla ifade edildiği belirtilerek, “Aşılanan kişilerdeki pıhtılaşma sonucu damar tıkanması vakalarının sayısı, genel nüfusta rastlananlardan fazla görünmüyor” denildi.

Söz konusu vakalardaki sorunlara aşının neden olup olmadığına yönelik incelemelerin devam edeceği belirtilen açıklamada, elde edilen bilgiler ışığında Perşembe günü bir sonuca varılacağı kaydedildi.

Açıklamada, “İnceleme devam ederken EMA, AstraZeneca aşısının hastaneye yatışlar ve ölümlerle bağlantılı olarak Covid-19’u önlemedeki faydasının, yan etki risklerine göre ağır bastığı görüşünü korumaktadır” denildi.

‘Pıhtılaşma’ iddiası

AB İlaç ve Sağlık ürünleri Denetim Kurumu’nun aşı güvenliği sorumlusu Dr Phil Bryan ise verileri yakından değerlendirdiklerini belirterek, “Ne kadar çok sayıda aşı yapıldığı ve normal koşullarda kan pıhtılaşması vakalarının düzeyi hesaba katıldığında, veriler aşının bunu artırdığını göstermiyor” diye konuştu.

Oxford aşı grubundan Profesör Andrew Pollard, Britanya’daki verilerin, kan pıhtılaşması vakalarında bir artışa işaret etmediğini söyledi ve ekledi:

Normal zamanda İngiltere’de ayda 3 bin kan pıhtılaşması vakası görülür. Dolayısıyla bu nüfusa aşılama yaptığınızda elbette bu kan pıhtılaşmaları olmaya devam edecektir. Bunların her birinin aşıyla ilintili olup olmadığını ayırt etmek gerekir.

AstraZeneca: 17 milyonda 15 tıkanıklık, 22 emboli

Aşılanan 17 milyon kişiden 15’inde derin damar tıkanıklığı, 22’sinde akciğer embolisi görüldüğünü söyleyen AstraZeneca bu sayıların, “aşı olmamış bu büyüklükte bir nüfusta normal koşullarda ortaya çıkması beklenen vakalardan çok daha düşük olduğunu”, ayrıca “diğer Covid-19 aşılarının uygulandığı insanlarda görülen vakalarla aynı düzeyde olduğunu” belirtiyor.

AstraZeneca sağlık sorumlusu Ann Taylor da “Salgının doğası, tek tek vakaların dikkatleri üzerine toplamasına yol açtı. Biz kamu sağlığını gözetmek amacıyla, aşılama sürecinde ortaya çıkan sorunları bildirme konusunda, lisans almış ilaçlar için yürütülen standart uygulamanın çok üzerinde bir titizlik gösteriyoruz” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da Newroz 20 Mart'ta Yenikapı Meydanı’nda kutlanacak
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.