Ana SayfaBilim ve TeknolojiMini helikopter Ingenuity Mars’tan ilk fotoğrafları gönderdi

Mini helikopter Ingenuity Mars’tan ilk fotoğrafları gönderdi

HABER MERKEZİ – NASA’nın keşif aracı Perseverance ile Mars’a gönderdiği mini helikopter Ingenuity, dünyaya iki renkli fotoğraf gönderdi.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), keşif aracı Perseverance ile Mars’a (Kızıl Gezegen) gönderdiği mini helikopter Ingenuity’nin çektiği ilk fotoğraflar dünyaya ulaştı.

NASA’dan yapılan açıklamada, Ingenuity’nin 22 Nisan’daki ikinci uçuşunda çektiği Mars’ın yüzeyini gösteren renkli iki fotoğraf paylaşıldı.

Yaklaşık 1,8 kilogram ağırlığındaki Ingenutiy’nin yerden 5,2 metre yükseklikte 80 saniye civarında uçtuğu ve üzerindeki renkli kamera ile ilk görüntüleri aldığı kaydedildi.

Ingenuity, 19 Nisan’da gerçekleştirdiği yaklaşık bir dakikalık ilk başarılı uçuşu ile başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı olarak tarihe geçmişti.

İngenuity’nin ilk uçuşuna ilişkin görüntüler, uydu vasıtasıyla dünyaya iletilmişti.

Mars’taki atmosfer yoğunluğunun Dünya’nın yaklaşık yüzde biri kadar olması nedeniyle NASA mühendisleri, Ingenuity’yi yerden kaldırmak için ultra hafif malzemeler ve Dünya’da gerekenden daha hızlı dönen her biri 123 santimetre uzunluğunda dört adet pervane kullanmışlardı.

Üçüncü uçuşunu 25 Nisan’da gerçekleştiren Ingenuity’nin, dördüncü uçuşunu da bu hafta sonuna doğru yapacağı bilgisi paylaşıldı.

NASA’nın California’daki Jet Itki Laboratuvarı’nda inşa edilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance, Mars’a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip olmasıyla biliniyor.

Kızıl Gezegen’deki yeni misyonun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcandığını açıklamıştı.

Perseverance, Mars’ta ilk sürüsünü 6 Mart’ta gerçekleştirmişti.




Önceki Haber
TTB: Desteksiz, korumasız kapatma çözüm değil
Sonraki Haber
Son 24 saatte 43 binden fazla vaka, 346 can kaybı