Ana SayfaDünyaDeepMind şirketi ölümcül hastalıklara karşı yapay zeka programını kullanacak

DeepMind şirketi ölümcül hastalıklara karşı yapay zeka programını kullanacak

HABER MERKEZİ – Teknoloji şirketi DeepMind, yapay zeka programlarının dünyadaki en ölümcül parazit hastalıklarıyla mücadele etmek için kullanılacağını duyurdu.

İngiltere’de çalışma yürüten yapay zeka şirketi DeepMind, ölümcül hastalıklara karşı yapay zekanın kullanılacığını bildirdi.

Bilim İçin Yapay Zeka Başkanı Pushmeet Kohli, “Bu teknoloji, biyoloji anlayışımızdaki bazı boşlukları doldurmaya ve hastalıklar için yeni, etkili tedaviler sağlamaya yardımcı olacağı için heyecan verici” dedi.

Şirket, ‘yetersiz hizmet verilen’ ve ‘ihmal edilen’ alanlara odaklanmak istediğini açıkladı.

Kohli, aynı zamanda araştırma programları olan AlphaFold için “AlphaFold’un, tedaviye büyük oranda ihtiyaç duyan topluluklar için hastalık ve ilaç keşfi konusundaki anlayışımızı geliştirmesini umuyoruz” dedi.

BBC’nin haberine göre Londra merkezli Alphabet’in sahip olduğu laboratuvar, yıllık 45 bin kişinin ölümüne yol açan Chagas hastalığı ve yılda yaklaşık 30 bin kişinin ölümüne neden olan Leishmaniasis’i (Şark Çıbanı) tedavi etmek için ‘İhmal Edilen Hastalıklar için İlaçlar girişimi’ (DNDI) ile birlikte çalışacak.

AlphaFold programı

Birçok hastalık, enzim, antikor ve insulin gibi proteinlerin rollerine bağlıdır. Bilim insanları, laboratuvarlarda protein yapılarını haritalamak için yıllarını harcıyorlar.

Ancak geçen yıl DeepMind’ın AlphaFold programı aynı doğruluğu birkaç gün içinde elde edebildi.

Bir proteinin 3D yapısını bilmek, diğerlerinin yanı sıra kanser, bunama ve bulaşıcı hastalıklar için tedavi geliştirmede önemlidir.

‘Gelecek için umut’

Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü’nden Prof Dame Janet Thornton, “Son yıllardaki çoğu yeni ilaç, sürecin bir parçası olarak protein-yapısal veriler kullanılarak geliştirildi. Ancak, veri eksikliğinden dolayı, yapay zeka yaklaşımlarına uygun olmayabilecek, dikkate alınması gereken birçok başka yön var” dedi

Bu zorluklara rağmen tahminlerin, ihmal edilen bazı hastalıklar da dahil olmak üzere bilinmeyen protein yapılarına sahip patojenler için ‘özellikle değerli’ olacağını belirten Thornton, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

Bu tür ilaçları tasarlamak için yeni yapay zeka yaklaşımları geliştirmek yeni bir zorluktur. Ancak bu zorluk, yapay zeka tekniklerinin uygulanabileceği bir şeydir ve gelecek için büyük umutlar barındırmaktadır.




Önceki Haber
Düzce'de Delta varyantı görülen 8 kişi iyileşti, 10 kişinin tedavisi sürüyor
Sonraki Haber
İran duyurdu: Trump dönemi yaptırımlar kaldırılıyor