Ana SayfaDünyaİran duyurdu: Trump dönemi yaptırımlar kaldırılıyor

İran duyurdu: Trump dönemi yaptırımlar kaldırılıyor

HABER MERKEZİ – ABD ile İran arasında müzakereler devam ederken Tahran yönetimi, Trump döneminde alınan yaptırım kararlarının kaldırılması yönünde bir anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Joe Biden yönetimindeki ABD’nin İran ile başlattığı müzakerelerin anlaşmayla sonuçlandığı bildirildi.

İran Genelkurmay başkanı Mahmud Vaezi, “Trump tarafından uygulanan tüm sigorta, petrol ve nakliye yaptırımlarının kaldırılması için bir anlaşmaya varıldı” dedi.

Reuters’da yer alan habere göre Vaezi, “Anlaşma kapsamında Trump döneminde devreye konulan yaklaşık bin 40 yaptırım kaldırılacak. Ayrıca dini lider Hassan Rouhani’nin yakın çevresindeki bireyleri ve üyelerine yönelik bazı yaptırımların kaldırılmasına da karar verildi” dedi.

Biden yönetimi, Tahran’ın resmi olarak Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen nükleer anlaşmaya uymaya devam etmesi karşılığında İran’a yönelik belirli yaptırımları kaldırmaya istekli olduğunu açıklamıştı.

İran ve JCPOA’nın asıl imzacıları Pazar günü Viyana’da altıncı tur müzakerelerini tamamladı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, hala “çözülmesi gereken birkaç teknik sorun” olduğunu belirtti.

Eski Başkan Donald Trump’ın 2018’de nükleer anlaşmadan ayrılarak, ser ekonomik yaptırımları yeniden uygulamasından beri, Tahran da anlaşmayı ihlal ederek nükleer faaliyetlerini hızlandırmıştı.




Önceki Haber
DeepMind şirketi ölümcül hastalıklara karşı yapay zeka programını kullanacak
Sonraki Haber
İstanbul Sözleşmesi'ni savunan mülteciler farklı illere gönderildi