Ana SayfaDünyaPortekiz’deki ırkçı cinayete 22 yıl ceza

Portekiz’deki ırkçı cinayete 22 yıl ceza

HABER MERKEZİ – Portekiz’de geçen yıl işlenen ırkçı cinayette karar çıktı.

İspanya’da geçen yıl Gineli 39 yaşındaki Bruno Cande, 77 yaşındaki beyaz portekizli Evaristo Marinho tarafından Avenida de Moscavide’de silahla vurarak, öldürmüştü.

Mahkeme, Marinho’nun ırkçı cinayetten suçlu bularak 22 yıl dokuz ay hapis cezası verdi.

Reuters’ın haberine göre Portekiz’in eski kolonisi Angola’daki savaş sırasında (1961 – 1974) bir asker olan Marinho, Cande’yi vurmadan önce ırkçı bir şekilde taciz etmiş ve ‘ülkene geri dön’ gibi ırkçı söylemlerde de bulunmuştu.

Cande’nin cinayetinden kısa bir süre sonra, yüzlerce protestocu, Cande ve diğer tüm ırkçılık kurbanları için adalet talep etmek adına Lizbon’un ana meydanlarından birini ele geçirdi.

Eşitlikten Sorumlu Devlet Bakanı Rosa Monteiro Mart ayında yaptığı açıklamada, ırk ayrımcılığı şikayetlerinin 2020’de %50 artarak 655’e yükseldiğini, ancak rakamın gerçek ırkçı olay oranının çok altında olmasının muhtemel olduğunu belirtmişti.

Avrupa Konseyi daha fazlasını istiyor

Avrupa’nın en üst insan hakları organı olan Avrupa Konseyi, Portekiz’in bugün ülkede ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadeleye yardımcı olmak için sömürge geçmişine ve transatlantik köle ticaretindeki rolüne karşı daha fazlasını yapması gerektiğini belirtti.

Bağlantısız bir raporda Avrupa Konseyi, Portekiz polisi tarafından çok sayıda ırkçı şiddet suçlaması olduğunu da kaydetti.




Önceki Haber
Muğla Ula'da yangın: Evler tahliye ediliyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.