Ana SayfaDünyaAKPM’den Türkiye’ye ‘demokratik standartlara aykırı uygulamalara son ver’ çağrısı

AKPM’den Türkiye’ye ‘demokratik standartlara aykırı uygulamalara son ver’ çağrısı

HABER MERKEZİ – AKPM’de kabul edilen Türkiye kararında milletvekilliği dokunulmazlığı, yargı bağımsızlığı,  ifade özgürlüğü, AİHM kararlarının uygulanması ve İstanbul Sözleşmesi’ne yer verildi. Kararda, Ankara’ya demokratik standartlara aykırı yasa ve uygulamalara son vermesi çağrısında bulunuldu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ilkbahar oturumunda onaylanan “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” başlıklı karar tasarısını kabul etti.

AKPM Türkiye hükümetinden; demokratik standartlara aykırı yasa ve uygulamalara son verilmesini, kuvvetler ayrılığını sağlamak için mevzuat ve anayasal çerçeve revize edilmesini, ifade ve basın özgürlüğünü yeniden sağlanmasını, terörle mücadele mevzuatının yorumlanması sınırlandırılmasını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını istedi.

İstanbul Sözleşmesi

Kararda, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı Türkiye için “gerileme”, Avrupa Konseyi için ise “çok taraflı işbirliğinin zayıflaması” olarak değerlendirildi.

Türkiye’nin bundan böyle sözleşmeye taraf ülkeler arasındaki uluslararası işbirliğinden yararlanamayacağı ve sözleşmede tanımlanan suçlara ilişkin konularda cezai işbirliği talebinde bulunamayacağı hatırlatıldı.

Avrupa Konseyi tarihinde bir ilk olan bu yeni gelişmenin “demokratik toplumlarda uluslararası antlaşmaların feshedilmesini düzenleyen normlarla ilgili düşünsel bir çalışma gerektirdiğini” belirten AKPM, bu amaçla Avrupa Konseyi’nin anayasal konularla ilgili uzman organı Venedik Komisyonu’ndan “Avrupa Konseyi sözleşmelerinin onaylanma ve feshedilmelerini düzenleyecek koşullar hakkında karşılaştırmalı bir çalışma ve yönlendirici ilkeler hazırlamasını” istedi.

Milletvekili dokunulmazlığı

Siyasi partiler ve parlamenter yaşamın demokrasi için önemine atıf yapılan kararda, özellikle HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve belediye başkanlarının görevden alınması girişimlerine değinildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının birinci derece mahkeme kararlarının üstünde olduğu hatırlatılan kararda, AYM’nin parti kapatma davalarında AİHM içtihadı ışığında karar vermesi istendi.

Kararda, Türkiye’de muhalefet partilerine mensup parlamenterlerin “yazılı veya sözlü ifadeleri nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılacağı tehdidi altında yaşadığı” kaygısının dile getirildi.

Kavala ve Demirtaş

Kararda Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerinden biri olan AİHM kararlarını yerine getirme zorunluluğu da gündeme getirildi.

AİHM hükümleri ve bu hükümlerin uygulanışının denetleyicisi olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararları gereği Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın “derhal serbest bırakılmaları” talep edildi.

“Somut ve anlamlı adımlar atma”

Kararın sonunda ise şu ifadelere yer verildi:

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne göre, Türkiye makamları, İnsan Hakları Eylem Planını uygulama ve seçimler ve siyasi partilere ilişkin mevzuatı revize ederek ‘somut ve anlamlı adımlar’ atma fırsatını değerlendirmeli ve böylece Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerine saygı göstermelidir.


Karınca, Euronews, DW Türkçe



Önceki Haber
EPDK: Elektrik şirketlerine yardım yapılmadı
Sonraki Haber
Mor Çatı çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı