Ana SayfaGüncelTutuklu gazeteci Çoban’a 4 yıl 6 ay hapis

Tutuklu gazeteci Çoban’a 4 yıl 6 ay hapis

HABER MERKEZİ – KHK’yle kapatılan Azadiya Welat gazetesinin tutuklu bulunan eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban’a 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatıldığı 29 Ekim 2016 yılına kadar Türkiye’de günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat’ın eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İsmail Çoban hakkında 2013’te gazetenin 9 sayısında 15 haber ve yazıda “örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla açılan davanın duruşması yapıldı.

Çoban hakkında açılan başka bir davayla bağı olabileceği değerlendirilerek verilen 5 yıllık hapis cezasının İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmasıyla yeniden Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan davaya, gazeteciler alınmadı.

Duruma tepki gösteren Çoban’ın avukatı Resul Tamur’un “Duruşmalar alenidir niye izin vermiyorsunuz?” tepkisine karşılık mahkeme başkanı, salonda oturan kendi koruma polisini işaret ederek, “Avukat Bey, içerde korumam var. Bununla alenilik gerçekleşiyor” dedi.

Mahkeme başkanın sözlerine, “Korumanın belinde silah, gazetecinin elinde kalem var. Gazeteci bundan daha mı tehlikeli. Onun için mi duruşmaya almıyorsunuz” yanıtını veren Tamur’un talebiyle durum tutanaklara geçirildi.

Cumhuriyet Savcısı önceki celsede ceza istemiyle verdiği mütalaasını tekrarlayarak, Çoban’ın “zincirleme örgüt propagandası yapmaktan” hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Başka bir davadan tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılan Çoban, mütalaaya karşı savunmasını Kürtçe yaptı.

Kürtçe savunması tercüman aracılığıyla Türkçeye tercüme edilen Çoban, suç unsuru gösterilen haber ve yayınların gazetecilik faaliyeti kapsamında yapıldığını, suç olmadığını ifade ederek, beraatini istedi.

Çoban’ın avukatı Tamur, duruşmada aleniyet ilkesinin çiğnendiğini, bunun savunma hakkının kısıtlamasına neden olduğunu, mütalaanın da belirsiz oluğunu ifade etti.

Hangi haber için ceza istendiğinin belli olmadığına dikkat çeken Tamur, Çoban’ın sorumlu yazı işleri müdürü olmadığı dönemde yayınlanan haberlerden de sorumlu tutulduğunu belirtti.

Tamur, mütalaanın özensiz hazırlandığını dile getirerek, mütalaanın iddia makamına iade edilmesini istedi. TMK 7/2 maddesine eklenen bir fıkra ile haber verme amacı içinde kalan yayınların suç sayılamayacağına dair düzenlemeyi hatırlatan Tamur, müvekkilinin gazetecilik faaliyeti, basın ve ifade özgürlüğü koruması altında bu haberleri yayınladığını kaydederek, müvekkilinin beraatini istedi.

Verdiği aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Çoban’a “zincirleme örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi.




Önceki Haber
Gazeteci meslek örgütleri: Cezasızlık zırhına güvenmeyin mutlaka yargılanırsınız
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.