Ana SayfaDünyaUNESCO uyardı: Büyük Set Resifi ‘tehlike listesi’ne alınsın

UNESCO uyardı: Büyük Set Resifi ‘tehlike listesi’ne alınsın

HABER MERKEZİ – UNESCO, Avustralya’daki Büyük Set Resifi’nin iklim değişikliğinden dolayı tehlikede olduğunu belirterek, resifin “tehlike listesi” içinde yer alması gerektiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünyanın en büyük mercan kayalığı olan Büyük Set Resifi’nin tehlike altında olduğunu duyurdu.

UNESCO, Büyük Set Resifi’nin bu nedenle tehlike listesine alınması gerektiği çağrısı yaptı.

Bilim insanları tehlikenin, küresel ısınmanın bir sonucu olarak deniz sıcaklıklarının artmasından kaynaklandığını kaydetti.

BBC’nin haberine göre, UNESCO aynı zamanda  Avustralya’yı küresel ısınma konusunda hızlı bir şekilde harekete geçmeye çağırdı, ancak Avustralya hükümeti, tavsiyeye “şiddetle karşı çıkacağını” belirtti.

“2050 yılına kadar sıfır emisyon” projesine imza atmaya hala direnen birkaç OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) üyelerinden biri olan Avustralya, daha güçlü bir iklim eylemi taahhüt etme konusunda isteksizliğini koruyor.

Büyük bir kömür ve gaz ihracatçısı olan ülke, 2015’ten bu yana iklim hedeflerini değiştirmedi.

Büyük Set Resifi

Büyük Set Resifi, Avustralya’nın kuzeydoğu kıyılarında 2.300 km boyunca uzanan birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan dünyanın en büyük resifidir.

1981’de bu önemi nedeniyle Dünya Mirası listesine alındı.

UNESCO, 2017’de “tehlike” statüsünü ilk kez tartışmaya açtıktan sonra Avustralya, resifin sağlığını iyileştirmek için 2.2 milyar dolardan fazla taahhütte bulundu.




Önceki Haber
Aşıda yaş sınırı 25'e indi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.