Ana SayfaGüncel5 yıldır oğlunun cenazesini arayan anne: Mezarlarımızda fatiha okumak istiyoruz

5 yıldır oğlunun cenazesini arayan anne: Mezarlarımızda fatiha okumak istiyoruz

HABER MERKEZİ – Yüksekova’da 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybettiği belirtilen oğlunun cenazesini 5 yıldır alamayan anne Feyruze Kurt, “Devlet cenazelerimizin yerini biliyor. Mezarlarımızda fatiha okumak istiyoruz” dedi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart 2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirdiği belirtilen Aydın Kurt’un cenazesi 5 yıldır ailesine verilmiyor.

İzmir’de yaşayan aile Yüksekova’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi’ne başvurdu.

Anne Feyruze Kurt, 5 yılı aşkın bir süredir DNA örneği verdiklerini ancak kendilerine herhangi bir geri dönüşün olmadığını söyledi.

Oğlunun 2016 yılından sonra ulaşamadıklarını anlatan anne Kurt, “Oğlum bir ara kayboldu. Aylarca oğlumun nerede olduğunu bilmiyorduk. İzmir Emniyet Müdürlüğü’nden arayan polisler, ‘Oğlun Aydın, Yüksekova’da bizimle çatışıyor’ dediler. Polisler telefonu kapattıktan günler sonra bizi defalarca ifadeye çağırarak oğlumun nerede olduğunu sordular. Polislere ‘madem nerede olduğunu biliyorsunuz gidin getirin’ dedim” diye aktardı.

’34 cenaze yere serilmişti’

Aradan kısa bir süre sonra, Yüksekova’daki sokağa çıkma yasaklarının sona erdiğini ve orada yaşamını yitiren tüm cenazelerin Erzurum’a götürüldüğünü televizyon yoluyla öğrendiklerini dile getiren anne Kurt, devamında şunları söyledi:

Bizler de bunun üzerine Erzurum’a giderek savcılığa ve morga başvurularda bulunduk. Morga girdik ve 34 cenaze yere serilmiş vaziyette bulunuyordu. Cenazeleri tek tek baktık oğlum içinde yoktu. Ama oradaki 3 cenazeyi göstermediler. Orada çalışanlar cenazelerin tanınacak vaziyette olmadığını söyledi. İtiraz ettim ama bana göstermediler. Morgda cenazeyi bulamadık. Savcı bizi tekrar yanına çağırdı. Beni polisler eşliğinde DNA vermek için hastaneye gönderdiler. DNA verdikten sonra savcı bize ‘DNA sonuçlandığında size haber verecekler’ dedi. Aradan 5 yıl geçti ama halen oğlumun cenazesinden bir haber vermediler.

‘Oğlunun cenazesi erimiştir’

Morgda tanık olduğu 34 cenazenin kimsesizler mezarlığına defnedildiklerini ifade eden Kurt, “Ama onların ailelerine haber vermediler. Buradaki tek amaç biz annelere acı çektirmek. Morgda bulunanlara 5 yıl önce DNA testi verdiğimi söyledim ve neden bana haber vermediklerini sordum. Kimliğimi aldılar içer girdiler ve beklememi istediler. Aradan kısa bir süre sonra geri döndüklerinde bana ‘Oğlunun cenazesini alacak mısın? Oğlunun cenazesi erimiştir. Ne derisi ne kemiği kalmış. Götürüp ne yapacaksın?’ dediler. Onlara, oğlumun tek bir kemiği de kalsa götürmek istediğimi söyledim. Oradaki görevliler, ‘Yüksekova’ya git sana oradan kâğıt verecekler o kâğıdı bize getir biz buradan parsel numarasını çıkarıp cenazeyi sana vereceğiz’ dediler. Hakkari’ye geldim başvuruda bulundum onlar da cenazenin Erzurum’da olduğunu, Erzurum’da Hakkari’de olduğunu söylüyorlar” diye konuştu.

Savcı: Cenazeler DNA testi yapılmadan gömüldü

Kurt, savcılığın kendilerine yönelik ifadesini ise şöyle aktardı:

Savcı bize, yüzlerce cenazenin DNA’sı yapılmadan gömüldüğünü söyledi. ‘Erzurum’daki 47 cenazeyi DNA işlemi yapılmadan gömdük. Ben oradaki mezarları tekrar açıp DNA’sını aldıktan sonra size haber veririm’ dedi. ‘Çocuklarımızın cenazelerini kimsesizler mezarlığına gömdüklerinde neden bize haber vermediler’ soruma ise Savcı; ‘Acelemiz vardı, 47 cenazeyi DNA’sız gömmek zorunda kaldık. Başka cenazeler de geliyordu. Biz de aceleden hemen gömdük’ cevabı verdi. Savcı 5 yıl sonra itiraflarda bulundu. Artık biz annelere eziyet etmesinler.

‘Mezarlarımızda fatiha okumak istiyoruz’

Anne Kurt, cenazelerin nerede olduğunu devletin bildiğini dile getirerek, çağrıda bulundu:

Bize zulüm yaşatmasınlar. Kimsesiz mezarlığına gömülen tüm cenazelerin ailelere verilmesini istiyoruz. DNA’sız gömülen yüzlerce cenaze var. Bu cenazelerin sahipleri olan aileler çocuklarının cenazelerine sahip çıksın. Kimse evladını kimsesiler mezarlığında bırakmasın. En azından evlatlarımızın mezarlarımız üzerine bir Fatiha okumak istiyoruz.

Ardından konuşan İHD Hakkari Şube Yöneticisi Eren Baskın, yapılan başvuru üzerine gerekli bütün hukuki işlemlerin başlatıldığını hatırlatarak, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Hakkâri’ye bağlı Yüksekova ilçesinde 13 Mart 2016 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, ardından Yüksekova ilçesinde 20 bin asker ve polisin katıldığı operasyon başlatılmıştı.




Önceki Haber
Ezidi kadınlar özgürlük yürüyüşü gerçekleştirdi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.