Ana SayfaDünyaABD’nin Irak’taki muharip misyonu sona eriyor

ABD’nin Irak’taki muharip misyonu sona eriyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Joe Biden, Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede, Irak’taki ABD muharip güçlerinin yıl sonuna kadar kalmayacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, Beyaz Saray’da ABD ve Irak arasında stratejik diyalog kurma çabaları kapsamında gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze görüşmede, 2021 yılı sonuna kadar ABD’nin Irak’taki muharebe misyonunun resmi olarak sonlandırılması için anlaşmaya vardı.

Biden ve Kazımi, ilk yüz yüze görüşme kapsamında Washington’da bir araya geldi.

Biden ve Kazımi’nin ilk kez yüz yüze geldiği görüşmede Biden, Kazımi ile uzun süredir tanıştıklarını belirterek, “Benim yönetimim iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmeye kararlı” diye konuştu.

‘Muharip görevde kalmayacağız’

Görüşmenin ardından açıklama yapan Biden, “Irak’ta işlerin iyi gittiğine inanıyorum. Bu durumda Irak’taki rolümüz, gerektiğinde hazır bulunmak, eğitimlere devam etmek, yardımlar yapmak, ortaya çıktığında DAİŞ’le mücadele şeklinde olacak ama yıl sonu itibarıyla muharip görevde kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

Bu konuyu kabinesi içinde defalarca konuştuklarını kaydeden Biden, şu an için Irak hükümeti ile ekimde yapılacak genel seçimlerin adil olması üzerine sıkı bir çalışma içinde olduklarını bildirdi.

Kazımi: Her zamankinden daha güçlüyüz

Irak Başbakanı Kazımi ise, Irak halkının şu an her zamankinden daha da güçlü olduğunu kaydederek, ABD’de 3 gün kalacağı ve Kongre üyeleri ile de temaslarda bulunacağını söyledi.

Irak’ta halihazırda 2 bin 500 Amerikan askeri bulunuyor. ABD’nin Irak’taki rolü Irak ordusuna savunma eğitimi vermeye ve danışmanlık hizmeti sunmaya dönüşecek. Ancak ABD’nin zaten Irak güçlerinin eğitimine yoğunlaşmış olması nedeniyle misyon değişikliğinin ciddi bir etkisinin olması beklenmiyor.

ABD’nin Irak’taki askeri varlığı

ABD liderliğindeki koalisyon, Saddam Hüseyin hükümetinin kitle imha silahlarına sahip olduğunu beliterek Mart 2003’te Irak’a girdi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Irak’a girdikten sonra 8 yıl sonra 2011’de askerlerini geri çekti.

Irak hükümeti, 2014’te DAİŞ’in ortaya çıkmasından sonra Washington’dan yeniden asker göndermesi talebinde bulundu, dönemin ABD Başkanı Barack Obama da Bağdat’ın resmi talebi üzerine Irak’a 5 binin üzerinde asker gönderdi.

Afganistan ve Irak

Afganistan’daki Amerikan güçlerinin çekilmesinin Ağustos ayında tamamlanmasıyla birlikte, ABD’nin ülke dışındaki iki savaşını sona erdirmiş olacak.

Her iki ülkedeki savaş da, dönemin Cumhuriyetçi Partili başkanı George W. Bush tarafından başlatılmıştı.




Önceki Haber
Almanya hükümetinden 'infaz listesi' açıklaması: Farklı listelerin olduğuna dair işaretler var
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.