Ana SayfaEğitimBoğaziçili akademisyenler rektör belirleme sürecinde uzlaştı

Boğaziçili akademisyenler rektör belirleme sürecinde uzlaştı

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Melih Bulu’nun ardından başlayan tartışmalar üzerine gerçekleştirdikleri toplantı ve tartışmalar sonucunda yeni rektör adayı belirleme sistemi üzerinde uzlaşıldığını açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Melih Bulu’nun görevden alınmasın ardından başlayan rektör belirleme süreci hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, üniversite akademisyenleri olarak gerçekleştirdikleri toplantı ve tartışmalar neticesinde yeni rektör adayı belirleme sistemi üzerinde uzlaşıldığı kaydedildi.

Bulu’nun görevden alınmasının ardından Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) yeni atama için rektör adaylık başvuru sürecini başlatırken, mevcut rektör atama sistemine göre, üniversitenin içinden ve dışından profesörlerin YÖK’e adaylık başvuruları, 2 Ağustos 2021 tarihinde tamamlanacak ve Cumhurbaşkanı, yine adaylardan “uygun gördüğü” bir profesörü Boğaziçi Üniversitesi rektörü olarak atayacak.

Boğaziçili akademisyenler yaptıkları açıklamada, 2 Ocak 2021 atamasına karşı “Kabul etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz” diyerek tepki verdiklerini hatırlattılar.

İlk günden itibaren söylediğimiz şuydu: Liyakat kurallarına ve kurumun iç işleyişine dikkat edilmeden yapılan böyle bir atamayı kabul etmiyoruz, 2012 tarihli üniversite senatosu kararlarında açıklanan üniversitemizin ilkelerinden; bilimsel olarak özgür ve kurumsal olarak özerk, şeffaf, demokratik, hesap verebilir kamu araştırma üniversitesi hedefimizden vazgeçmiyoruz.

Üniversitelere dayatılan rektör atama sistemi halen yürürlükte olduğu için sorunun çözülmediğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

Bu durumda 2016 öncesindeki gibi bir seçim sisteminin ya da bu sistemin iyileştirilmesiyle tüm üniversite bileşenlerini sürece dahil eden yeni bir sistemin uygulanabilmesi için şartların henüz uygun olmadığını düşünüyoruz. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak, Yükseköğretim Kanunu’nun ve rektör belirleme yönteminin değişeceği zamana kadar, üniversitemizde Melih Bulu yönetimi sürecinde oluşan ve şu andaki rektör vekili Naci İnci döneminde de devam eden zarar ve hasarların durdurulup tamirine girişilmesine imkân verecek bir adaylık sistemi üzerinde uzlaştık.

Rektör belirleme süreci

Açıklamada, rektör adayı belirleme sürecinin nasıl olması gerektiği şöyle anlatıldı:

YÖK’e başvuruda bulunacak birden fazla adayın önünü açacak bir sistem özelliği taşıyor. Bu sisteme göre; adaylıklarını Boğaziçi kamuoyuna ilan eden adaylar için bir destek oylaması yapılacak, akademisyenlerin katılacağı oylamada üçte birden fazla karşı oy alacak (yani nitelikli çoğunluğu oluşturan üçte iki destek oyunu alamayacak olan) adaylar desteklenmeyecek ve diğer tüm adaylar Boğaziçi Üniversitesi adayları olarak desteklenecektir.

Kurumumuza verilen ve pek çoğu hakkında davalar açtığımız hasarları onarabilecek adımları atacak ve üniversitemizin ilkeleriyle uyumlu hareket edecek rektör adaylarının, geçen son yedi ayı üniversite içerisinden takip etmiş, çözüm için çaba harcayan adaylar arasından çıkabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle adaylığını Boğaziçi Üniversitesi kamuoyuna ilan etmeyen ve halen üniversitemizde tam zamanlı olarak görev almayan adaylar oylamaya dahil edilmeyecektir. Elektronik ve güvenli yollarla yapılacak oylamanın ardından, desteklenen adaylar, 2 Ağustos 2021 tarihinden önce kamuoyuna ilan edilecektir.

‘Hedef özgür üniversite’

Hedefin özgür üniversite olduğu belirtilen açıklamada devamla şunları ifade edildi:

Üniversiteye dönük her çözüm ve gelişmenin bundan sonra tüm üniversite bileşenlerini ve daha geniş kamudan kaynaklanan paydaşları kapsamak zorunda olduğuna inanıyoruz. Bu amaç ve prensip doğrultusunda, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nun görevlendirdiği ‘Üniversitelerde Yönetim Yapılanması Çalışma Komisyonu’ adlı komisyonumuz, yakın zamanda geniş kapsamlı bir rapor yayımladı ve kamuoyu ile paylaştı. Raporumuzda demokratik ve şeffaf bir rektör belirleme sürecinin nasıl olması gerektiğine dair önerilerimiz örnekler ile aktarılmaktadır.




Önceki Haber
Corona virüsünde son 24 saatte vaka sayısı 16 bine çıktı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.