Ana SayfaEkolojiAmazonlar’da son 14 yılın en şiddetli yangınları yaşanıyor

Amazonlar’da son 14 yılın en şiddetli yangınları yaşanıyor

HABER MERKEZİ – Amazon ormanlarında haziran ayında son 14 yılın en şiddetli yangınları yaşandı.

Dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon yağmur ormanlarında haziran ayında meydana gelen yangınlar, son 14 yılın en şiddetli yangınları olarak kaydedildi.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) verilerine göre Amazon ormanlarında haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6’lık artışla 2 bin 300’den fazla yangın çıktı. Amazonlar’da haziran ayı rekoru daha önce, 3 bin 500’ün üstünde yangınla 2007 yılında kaydedilmişti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Greenpeace’in Brezilya teşkilatı, yağışsız dönemin başlangıcında yangın sayısının bu kadar yüksek olmasının alarm anlamına geldiğini belirterek “Bölgede yağışların doğal olarak azaldığı aylarda, Amazon yazının başlangıcında yangın sayısının yüksekliği, sayının daha da artacağı eğilimine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Greenpeace, yangın sayısındaki artışın Yağmur Ormanları’nın tahrip edilmesi ve iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu vurguladı.

Ormanların ağaç kesenler, altın arayanlar ve hükümetin eylemleri nedeniyle dört bir yandan saldırı altında olduğunu kaydederek, “Ormanlar ve orman halkları açısından son derece üzücü bir dönem yaşıyoruz” diye belirtti.

Brezilya hükümeti salı günü, Amazonlar bölgesinde ateş yakmayı 120 günlüğüne yasaklamıştı. Ancak geçen yıl da benzer bir yasak getirilmesine rağmen yangınlar önlenememişti.

Yaşam savunucuları, hükümeti Amazonları korumak için etkili ve kapsamlı önlemler almamakla suçluyor.

Amazonların ekonomik kazanç için kullanılmasını savunan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, son dönemde çıkan yangınlar nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde. Bolsonaro, tarım, hayvancılık ve madencilikte yeni alanlar açılması için bölgenin tahrip edilmesine göz yummakla suçlanıyor.




Önceki Haber
Sürmi İnce'yi öldürmekten yargılanan asker hakkında 'iyi hal' indirimi
Sonraki Haber
Haziran ayında 77 gazeteci kadın şiddet ve tacize maruz bırakıldı