Ana SayfaGüncelGergerlioğlu’nun avukatı: Gerekçeli karar bize ve mahkemeye tebliğ edilmedi

Gergerlioğlu’nun avukatı: Gerekçeli karar bize ve mahkemeye tebliğ edilmedi

HABER MERKEZİ – AYM’nin hakkında ihlal kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun avukatı Bişar Alınak, gerekçeli kararın kendilerine ve yerel mahkemeye tebliğ edilmediğini söyledi. Gergerlioğlu’nun hala tahliye edilmemesini ciddiyetsizlik ve hukuksuzluk olarak nitelendiren Alınak, “Umarım Türkiye kendine özgü absürt bir doktrin ortaya koymaz” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), vekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu haklı bulmuştu.

AYM, Gergerlioğlu’nun “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine karar vermişti.

Kararın üzerinden iki gün geçmesine rağmen Gergerlioğlu’nun tahliye edilmemesine tepki gösteren avukatı Bişar Alınak, tahliye edilmesinin önünde hiçbir engel olmadığını belirterek, tahliyenin şuana kadar gerçekleşmemiş olmasını “ciddiyetsizlik” olarak değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Alınak, AYM’nin ihlal yönünde verdiği kararın gerekçesinin hem avukatları olarak kendilerine hem de yerel mahkemeye tebliğ edilmediğini kaydetti.

Gazetecilere verilen kararın avukatlardan gizlendiğini belirten Alınak, şunları söyledi:

Mahkeme bir karar veriyor ve karar bizlerden gizleniyor. Gazetecilerin alabildiği ancak taraflara kararın verilmediği bir hukuk komedyası var. Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararının uygulanmadığı bir yerde AYM kararının uygulama alanı bulamamış olması, hukukun yok sayıldığı bir tecrübeyi yaşıyoruz. Umarım Türkiye kendine özgü absürt bir doktrin ortaya koymaz. Biz gerekçeli kararı merakla, hayretle bekliyoruz.

‘Milletvekilliği iade edilmeli’

CHP’li Enes Berberoğlu kararının emsal olduğunu vurgulayan Alınak, hukuken Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ben Türkiye’de uygulanan yargıyı ikiye ayırıyorum. Bir HDP’lilere, Kürtlere, gerçek muhaliflere uygulanan bir hukuk diğeri de normal yasalara göre uygulanan bir hukuk var. Evrensel hukuk kararlarının, mevcut hukuk kurallarına göre uygulanması gereken hukukun uygulanmaması hiçbir şekilde açıklanamaz. Tamamen keyfiyetçilik söz konusu. Zaten yerel mahkemenin verdiği karar siyasi bir karar. Bir haberi rettwetlediği için ceza aldı ve milletvekilliği düşürüldü. Faşizmi, toplum üzerindeki korkuyu kurumsallaştırmak için verilmiş bir karardı.

Alınak, AYM’nin gerekçeli kararının uygulanması için kararın yerel mahkemeye ve kendilerine tebliğ edilmesi gerektiğini söyleyerek, kararının kendilerine tebliğ edilmesi için Pazartesi başvuru dilekçesi sunacaklarını dile getirdi.

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin iade edilmemesi halinde ise davayı AİHM’e taşıyacaklarını söyledi.




Önceki Haber
Hasta tutuklu Kılıç'ın tedavi olacağı hastanelere sevki yapılmıyor
Sonraki Haber
HDP'nin 'siyaset yapma hakkı'nı savunacaklar