Ana SayfaCezaevleriHasta tutuklu Kılıç’ın tedavi olacağı hastanelere sevki yapılmıyor

Hasta tutuklu Kılıç’ın tedavi olacağı hastanelere sevki yapılmıyor

HABER MERKEZİ – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, koah, astım ve tüberküloz gibi hastalıkları bulunan hasta tutuklu Menduh Kılıç’ın cezaevinin olduğu kente ilgili hastaneler olmadığı için tedavi olamadığını belirterek, acil tahliye çağrısında bulundu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 356. haftasında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

İnisiyatif adına açıklama yapan Avukat Ömer Faruk Yazmacı, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 30 yıllık hasta tutuklu Menduh Kılıç’ın durumunu anlattı.

Yazmacı, Kılıç’ın Tüberküloz hastası olduğunu belirterek, “Bu hastalıktan dolayı sol akciğerinin üçte ikisi ameliyatla alınmış ve aynı akciğerinde tehlikeli mantar enfeksiyonu oluşmuştur. Yine aynı akciğerinde leke tespit edilmiştir. Sağ akciğerinde de bu hastalıktan dolayı ciddi şekilde tahribat oluşmuştur. İleri derecede Astım ve KOAH hastasıdır solunum cihazı kullanarak yaşamımı idame ettirmek zorundadır” dedi.

Kılıç’ın aynı zamanda kronik faranjit hastası olduğunu dile getiren Yazmacı, şunları söyledi:

Mide reflüsü hastalığı var ve bu hastalıktan kaynaklı yemek borusunda ciddi tahribat oluşmuştur. Sol bacağında kist bulunmaktadır ve kronik alerji hastasıdır. Tüberküloz tedavisi yarım kalmıştır. Sürekli öksürmeler yaşadığını, boğazından kan geldiğini, nefes almakta zorlandığını ve zaman zaman boğuluyor gibi olduğunu; boğaz yanması, halsizlik, vücutta uyuşma, şişme, sık sık baş dönmesi gibi ciddi rahatsızlıkların başladığını ve sağlığının kötüye gitmesiyle ciddi olarak kaygılanmaya başladığını ifade etmektedir. Bu hastalıklardan dolayı hastaneye gidemediğini de aktarmıştır.

Tedavi taleplerine cevap yok

Yazmacı, hastane sağlık kurulunun, tedavisinin sadece İstanbul, İzmir ve Ankara’daki hastanelerde mümkün olduğu yönündeki raporlarına rağmen Kılıç’ın, talebi olmadan Mart 2020’de İstanbul Maltepe Cezaevi’nden Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ne gönderildiğini ifade etti.

Kılıç’ın durumuyla ilgili hem Sağlık Bakanlığı hem de Adalet Bakanlığı’na dilekçeler yazdığını kaydeden Yazmacı, şöyle dedi:

Acilen bir ambulansla ya İzmir Menemen R Tipi ya da İstanbul Metris R Tipi Cezaevi’ne naklinin yapılması, karantinaya alınıp, test yaptırılıp uzman doktorların kontrolüne alınmasının sağlanmasını istemiş. Ancak bu taleplerine cevap alamamıştır. Menduh Kılıç’ın hastalıkları ciddi ve acilen tedavi edilmesi gerek akciğer rahatsızlıklarıdır ve özellikle salgından en fazla etkilenebilecek hastalık grubuna dahildir.

Acil tahliye çağrısı

Yazmacı, Kılıç’ın risk grubunda olduğuna dikkat çekti ve acil tahliye çağrısında bulundu.

Denetimli serbestlikle tahliye edilmesi gerekirken geçmişteki disiplin cezaları nedeniyle infazı yanmıştır. Bu haktan yararlandırılması için tekrar başvurmasına rağmen talebi reddedilmiştir. İnfaz hakimliğine yapılan itirazı da kabul edilmemiştir. Son olarak Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu hususta karar vermesi beklenmektedir. Ağır hasta olan Menduh Kılıç’ın risk teşkil eden hastalıklarından kaynaklı olan tedavisinin önündeki engeller kaldırılmalı ve acil olarak tahliyesi sağlanmalıdır.




Önceki Haber
Belarus 'silah kaçakçılığı' iddiasıyla Ukrayna sınırını kapattı
Sonraki Haber
Gergerlioğlu’nun avukatı: Gerekçeli karar bize ve mahkemeye tebliğ edilmedi