Ana SayfaEğitimBoğaziçili akademisyenler: Naci İnci’yi rektörümüz olarak kabul etmiyoruz

Boğaziçili akademisyenler: Naci İnci’yi rektörümüz olarak kabul etmiyoruz

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, yaptıkları eylemde, “Naci İnci’yi meşru rektörümüz olarak kabul etmiyor, istifaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bugün de üniversite önünde 156. kez bir araya gelip rektörlük binasına sırtlarını dönerek eylem yaptı.

Akademisyenler yaptıkları açıklamada, “Melih Bulu’nun yerine rektör atanan Prof. Dr. Naci İnci için “Naci İnci’yi meşru rektörümüz olarak kabul etmiyor, istifaya davet ediyoruz. Özerk, demokratik, özgür üniversite mücadelesinden vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Naci İnci’yi, Melih Bulu’nun rektör yardımcısı ve onun görevden alınmasının ardından rektör vekili olarak zaten tanıyorduk. Tam da bu nedenle, 30 Temmuz tarihli rektör adayları oylamasına katılan öğretim elemanlarının % 95’inin güvensizlik oyunu almıştı. Ne var ki o, ‘Boğaziçi Üniversitesi’nin elbirliğiyle geleceğe taşınması dilekleriyle’ bitirdiği mesajında, bulunduğu makama şeffaf ve demokratik yollardan gelmiş bir yeni rektör gibi konuşuyor. Sosyal medya üzerinden kamuoyuna yönelen ve kim olduğu anlaşılmayan ‘Boğaziçi Üniversitesi mensupları’na hitap eder gibi yapan bu metin Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerini tatmin etmekten uzaktır.

Ne olmuştu?

Erdoğan tarafından 2 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör olarak Melih Bulu’nun atanmasından bu yana öğrenci ve akademisyenlerin eylemleri aralıksız sürdü.

Göreve başladıktan sonra başlayan protestolara, “Eylemler 6 ayda biter” diye cevap veren Bulu’nun dediği gerçekleşmedi ve 15 Temmuz 2021’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevinden alındı.

Bulu’nun görevden alınmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli akademisyenler destekledikleri rektör adaylarını seçimle belirledi.

Akademisyenler arasında yapılan oylamaya akademisyenlerin yüzde 82’si katıldı.

Yapılan oylamada 17 rektör adayına destek çıktı. Oylamadan Bulu’nun yardımcıları Prof. Dr. Naci İnci’ye yüzde 95, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’na ise yüzde 93 karşı oy çıktı.

Akademisyenlerin bütün çağrılarına ve protestolarına karşı 20 Ağustos 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir kararla Boğaziçi Üniversitesi’ne Bulu’nun yardımcısı ve vekili Naci İnci’yi rektör olarak atadı.




Önceki Haber
Merkel: Taliban ile diyalog sürdürülmeli
Sonraki Haber
Bir günlük Covid-19 tablosu: 19 bin 970 vaka