Ana SayfaGüncelGöç İzleme Derneği: Muhalefet mülteci kadınları aşağılamaktadır

Göç İzleme Derneği: Muhalefet mülteci kadınları aşağılamaktadır

HABER MERKEZİ – CHP’nin ‘Sınır namustur’ yazılı afişini eleştiren Göç İzleme Derneği yaptığı açıklamada, “Sınır diyerek mültecileri kasteden muhalefet, namus kavramı ile yan yana getirerek, mültecilere, mülteci kadınları aşağılamaktadır” dedi.

Hükümetin mülteci politikasını eleştiren CHP, Genel Merkezi’ne ‘Sınır namustur’ yazılı afişi astıktan sonra, pankartın ayrımcı ve cinsiyetçi olduğu tartışmaları sürüyor.

Konuya ilişkin, Göç İzleme Derneği Mor İzleme Kadın Komisyonu, “Muhalefetin “Sınır Namustur” ifadesi kesinlikle cinsiyetçidir, ırkçıdır ve kadınları aşağılayıcıdır!” başlığı ile bir açıklama yaptı.

‘Namus kavramını kullanamayız’

Can güvenliği nedeniyle Türkiye’ye gelen mültecilerin geri gönderilmemesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Başta siyasal iktidar olmak üzere, muhalefet partileri ve sivil toplum olarak, mültecilere yönelik zorla geri gönderme kararı alamayız, almamalıyız ve cinsiyetçi bir ifade ile “namus” kavramını kullanamayız, kullanmamalıyız” denildi.

Özür dilenmeli

‘Sınır namustur’ ifadesinin ırkçı ve cinsiyetçi olduğu vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Biz kadınlar olarak, kadın mültecilere yapılan cinsiyetçi ve ırkçı ifadeleri asla kabul etmiyoruz ve bir kez daha uyarıyoruz ! Muhalefetin “sınır namustur” ifadesi, kesinlikle cinsiyetçidir, ırkçıdır ve kadınları aşağılayıcıdır. Namus kavramı, ne yazık ki ülkemizde, kadın üzerinden algılanıyor ve ifade ediliyor. Tam tersi namus kavramı erkek, eril sistemin üretimidir. Bu kavramı erkeklere iade ediyoruz. Sınır diyerek mültecileri kasteden muhalefet, namus kavramı ile yan yana getirerek, mültecilere, mülteci kadınları aşağılamaktadır. Kınıyoruz. Bunun için derhal mültecilerden ve mülteci kadınlardan özür dilemeli ve o cinsiyetçi pankartları kaldırmalıdır.




Önceki Haber
Ukrayna, Rusya sınırına hendek kazıyor
Sonraki Haber
Yüksekdağ babasının cenaze törenine katıldı