Ana SayfaDünyaİngiltere ‘Afganistan’dan tahliyelerin süresi uzatılsın’ dedi, ABD tarihe uyacak

İngiltere ‘Afganistan’dan tahliyelerin süresi uzatılsın’ dedi, ABD tarihe uyacak

HABER MERKEZİ – G7 zirvesinde konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Taliban’ın, 31 Ağustos ve sonrasında ayrılmak isteyenler için güvenli bir geçişi garanti etmesinin G7 liderlerinin ilk şartı olduğunu söyledi. ABD Başkanı Joe Biden’ın ise son çekilme tarihine uyacağı belirtildi.

Afganistan krizini görüşmek için acil gündemle ve video konferans yöntemiyle toplanan G7 zirvesinin ardından açıklama yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 liderlerinin, Taliban’dan “31 Ağustos sonrasında da Afganistan’dan ayrılmak isteyenlere güvenli bir geçiş sağlanmasını garanti etmesini istediklerini” ifade etti.

ABD, Almanya, Kanada, Fransa, İtalya, Japonya ve İngiltere liderlerinin katıldığı toplantının ardından yapılan ortak açıklamada da şöyle denildi:

Terörizmin önlenmesi için, Afganistan’da iktidara gelen Taliban terör eylemlerinin ve özellikle kadınlar başta olmak üzere insan haklarına aykırı eylemlerinin hesabını vermek zorunda kalacak” denildi. Yedi lider, Afganistan’ın “bir daha asla terörizm için güvenli bir sığınak ve diğer ülkelere karşı terör saldırılarının kaynağı haline gelmemesi gerekir.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın, Afganistan’dan son çekilme son tarihi olarak açıkladığı 31 Ağustos tarihini değiştirmemesi yönünde Savunma Bakanlığı’ndan aldığı tavsiyeye uyacağı bildirildi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre bir hükümet yetkilisi, Biden’ın gerekli olması halinde daha uzun süre kalınması için Pentagon’dan acil durum planları talep ettiğini de kaydetti.




Önceki Haber
Rolling Stones'un davulcusu Charlie Watts hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Covid-19’da bugün: 230 can kaybı, 19 bin 191 vaka