Ana SayfaManşetKadınlar Kadıköy’den haykırdı: Hayatlarımız için isyandayız

Kadınlar Kadıköy’den haykırdı: Hayatlarımız için isyandayız

HABER MERKEZİ – Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar; Azra Gülendam Haytaoğlu, Esra Hankulu ve Emine Gökkız’ın katledilmesini protesto etti. “Kadınlar katledilirken bu devlet İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Hayatımız için isyandayız” diyen kadınlar, faillerin korunduğuna dikkat çektiler.

Azra Gülendam Haytaoğlu, Esra Hankulu ve Emine Gökkız’ın katledilmesini protesto eden İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu, son günlerde artan kadın katliamlarına karşı, Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda toplandı.

“Kadınlar katledilirken bu devlet İstanbul Sözleşmesin’den çekildi, Hayatlarımız için isyandayız” pankartı açan kadınlar, “Fail erkek devlettir” ve “Yasta değil, isyandayız” yazılı dövizler taşıdı.

İstanbul Sözleşmesini İmzala Kampanya Grubu adına açıklama yapan Havva Cuştan ve  Hivda Selen, yaşanan kadın cinayetlerinde yargı ve kolluğun etkin soruşturma yürütmediğine dikkat çekerek, şunları söylediler:

İşte bu yüzden biz kadınlar bugün öfkemizle, isyanımızla sokaklardayız. Biz kadınlar bu ülkede her gün öldürülürken, her gün erkek şiddetiyle karşılaşırken, İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede feshederek, tacizcileri tecavüzcüleri katilleri cesaretlendiren devletin, kadına yönelik şiddeti ‘tolere edilebilir’ düzeyde bulanların da en az failler kadar suçlu olduklarını biliyoruz. Bizler failleri de failleri koruyanları da aklayanları da biliyoruz. Kadın cinayeti yoktur diyenleri tanıyoruz.

‘Cinayetler münferit değil’

 Kadın cinayetlerinin politik olduğunu da dile getirilen açıklamada “Biz kadınlar bir kez daha söylüyoruz. Katledilen bütün kadınlar için isyandayız, hayatlarımız için isyandayız, katilleri koruyanlara karşı, erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız. Azra için, Emine için, Esra için sokaktayız! Evde, sokakta, kampüslerde, iş yerlerinde şiddete maruz kalan biz kadınlar, failleri cezasız kalan biz kadınlar, İstanbul Sözleşmesi kaldırıldığı için şiddete açık hale getirilen biz kadınlarız. Ve biz kadınlar Emine Bulut için, Pınar Gültekin için, İstanbul Sözleşmesi için nasıl sokakları doldurduysak bugün de sokaklardayız. Çünkü erkek şiddetinin münferit olmadığını biliyoruz; çünkü kadın cinayetlerinin politik olduğunu biliyoruz” denildi.

‘Mücadele sürecek’

Yapılan basın açıklamasında devamında şu ifadelere yer verildi:

Kadına şiddetin teşvik edildiğini biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıranların; yargıya erkekleri korumaya, aklamaya devam edin dediğini, erkeklere, “eşit değilsiniz” diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirdiklerini biliyoruz. Yargısıyla, polisiyle, medyasıyla bu iktidarın erkek egemenliğini güçlendirmeye çalıştığını görüyoruz. Biz kadınlar tüm bunlara karşı isyandayız, sokaktayız. Katledilen bütün kadınlar için isyandayız. Hayatlarımız için, haklarımız için isyandayız. Bizler bir kişi daha eksilmeyene dek sokaklarda olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.

Açıklama sırasında kadınlar sık sık, “Jin, jiyan, azadi”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” ve “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı.

Açıklama sonrası yürüyüş

Açıklamanın ardından Süreya Operası’na kadar yürümek isteyen kadınlar, sokak aralarında polis engeliyle karşılaştı.

Engelleme girişimlerine rağmen kadınlar slogan atarak, Kalkedon Meydanı’na kadar yürüdü.

Bir kadın gözaltına alındı

Kadınlar Kalkedon Meydanı’nda dağılmaya hazırlanırken polisler, soyismi öğrenilemeyen Esra isminde bir kadını gözaltına aldı.




Önceki Haber
Kocaeli’de şüpheli kadın ölümü
Sonraki Haber
24 saatte Covid-19'dan 101 kişi hayatını kaybetti