Ana SayfaGüncelTütün işçisi kadınlar geçinemiyor

Tütün işçisi kadınlar geçinemiyor

HABER MERKEZİ – Malatya’da tütün tarlalarında çalışan kadınlar ile bir araya gelen HDP sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadınların yanında olduğunu belirtirken, tütün işçisi kadınlar ise hükümetin politikalarından kaynaklı geçinemediklerini söyledi.

Toplumda dezavantajlı duruma getirilen kadınlar, hayatın her alanında sömürüye maruz kalıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadınların maruz kaldığı hak ihlalleri ve emek sömürüsüne dikkat çekmek için, kadınlarla bir araya geliyor.

Kadın Meclisi öncülüğünde başlatılan “Kadınlar İçin Adalet” kampanyası kapsamında “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşması bu sefer Malatya’da gerçekleşti.

HDP heyeti, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde tütün tarlalarında çalışan ve Topraktepe köyünde yaşayan kadınlar ile bir araya geldi.

Heyetin ilk olarak ziyaret ettiği tütün işçisi kadınlar, hükümetin tütüne getirdiği vergi zamlarını eleştirerek, kazandıkları ile geçinemediklerini söyledi.

‘Zar zor geçiniyoruz’

Tütün işçisi Fatma Aydın, Mart ayından Eylül ayına kadar çalıştıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sabah 5’ten akşam 11’e kadar çalışıyoruz. Kimse emeğinin karşılığını alamıyor. Zar zor geçiniyoruz. Tütün yapmak çok zor. İnsanın çaresi olsa bulaşmaz. Ama biz çaresiziz. Üç çocuğum var. Hükümet bunu da elimizden almaya çalışıyor. Bunu bile bize bırakmıyorlar. Tütünü çok ucuza satmak zorunda kalıyoruz.


‘Tütüne dair her şeyi reddediyorlar’

“Kadınların çilesi elbette ki daha fazla” diyen tütün işçisi, satılmayan ürünlerin ellerinde kaldığını belirterek, şunları söyledi:

Adıyamanlıyız. 20 yıldır buradayız. Tütünlerimiz elimizde kalsın istemiyoruz. Biz bu tütünü satacak mıyız belli değil. Devlet bir kooperatif kursa bizler tütünlerimizi çok rahat satabiliriz ama öyle bir şey yok. Tütün özelleştirildi. Gelip bakıyorlar tütünlerimize onlar almak isterlerse alıyorlar, istemezlerse almıyorlar. Sizler HDP olarak gündemleştiriyorsunuz ama onlar çoğunlukta ve tütüne dair her şeyi reddediyorlar.

Kadınları dinleyen HDP’li Ayşe Acar Başaran, program kapsamında kadınlar ile bir araya geldiklerini ve sorunları dinleyerek, rapor haline getirdiklerini kaydetti.

Yaşanan her ne sorun olursa olsun HDP olarak çözmeye çalıştıklarının altını çizen Ayşe, başta kadınlar olmak üzere tüm toplumun yanında olduklarını yineledi.

Heyetin ziyaretleri sürüyor.




Önceki Haber
Kayapınar Belediye Eşbaşkanı: Kayyum başka kurumlara 50 milyon lira harcadı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.