Ana SayfaEğitimİzmir’de Sivil Toplum Örgütleri’nden ‘Okullar açılsın’ çağrısı

İzmir’de Sivil Toplum Örgütleri’nden ‘Okullar açılsın’ çağrısı

HABER MERKEZİ – İzmir’de bulunan Sivil Toplum Örgütleri Covid-19 nedeniyle okullarda yüz yüze eğitimin yapılmamasını eleştirerek, okulların bir an önce açılmasını istedi.

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir Şubeleri ve Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), devletin okulları yüz yüze açması için gerekli tüm önlemleri alması ve eğitim hakkına ilişkin tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi istemiyle basın açıklaması yaptı.

İzmir Barosu Konferans Salonu’nda yapılan ortak açıklamada konuşan İzmir Tabip Odası Başkan Lütfi Çamlı, pandeminin iyi yönetilemediğini belirterek, şunları söyledi:

Pandemiyle mücadele etmek yerine ilk yapılan şey eğitime ara vermekti. Ülkemizde yaklaşık 24 milyon gencimiz 1 buçuk yıldır eğitim alamıyor. Türkiye bu süreçte okullarını en uzun süreli kapalı tutan ülkelerden bir tanesi. AVM’ler açıkken okulları kapalı tutarak pandemiyle mücadele eden trajikomik bir süreci görmekteyiz.

Eylül 2021’de okulların açılması meselesinin ülke meselesi olduğunu söyleyen Çamlı, “Tedbirler alınarak başlanmalı. Okulların kapanması bir salgında en son yapılması gereken şeylerden biridir ve ilk açmamız gereken yapı eğitimdir” diye konuştu.

Yüz yüze eğitim başlamalı

Eğitim Sen İzmir Şubeleri adına konuşan Özcan Çetin de, eğitim temel bir hak olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğitimin temel bir insan hakkı olması, kamusal sorumluluğu, yani devletin herhangi bir ayrım gözetmeden herkese, nitelikli eğitimi parasız olarak sunmasını ve eğitim için gerekli olan kaynakların devlet tarafından karşılanmasını gerektirmektedir

Ayrıca Çetin, bütün tedbirlerin alınıp gerekli bütçe, kadro ve diğer tüm hazırlıklar yapılarak, yüz yüze eğitime bir an önce geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

6 milyon öğrenci

Veli-Der adına konuşan Yusuf Çakır, okullarda yeterli bütçe ve ek bütçe sorununa değinerek, “Veliler olarak bir an önce sağlıklı koşullarda eğitim hakkımızın sağlanmasını istiyoruz. Bakanlığın okulların kapalı olduğu dönemlerde donanım alt yapı eksikliklerini gidermeden online eğitime geçmesi tam bir fiyaskodur. 6 milyon öğrencimiz cihaz ve internete erişimden yoksun kalmıştır. Durum var olan eğitimdeki eşitsizliği daha da katmerli hale getirdi” dedi.

Yükümlülükler

İzmir Barosu Yönetim kurulu üyesi Ayşe Kaymak ise, “Eğitim hakkı anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvenceye alınmış bir haktır. Pandemi sürecinde devletin eğitim hakkına yükümlülüklerini yerine getirmemesi, ülkemizde eğitimin niteliği ve eğitim eşitsizliği ile ilgili zaten yaşanan sorunları derinleştirmiştir. Oysa herkes için eşit ve parasız olarak sağlanması devletin yükümlülüğündedir” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptğı açıklamada, ”Okullar açılmadan toplumsal bağışıklık hedefine ulaşmalıyız. Okullar yüz yüze eğitime geçecek” dedi.




Önceki Haber
Covid-19'da bugün: 138 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.