Ana SayfaDünyaTSK ve ÖSO’nun Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırıları arttı: Rusya devreye giriyor

TSK ve ÖSO’nun Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırıları arttı: Rusya devreye giriyor

HABER MERKEZİ – Türkiye son zamanlarda Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok noktasına yönelik bombardımanda bulununca Rusya’nın bölgedeki merkezi önünde toplanan halk “Garantörlük rolünü yerine getir” çağrısı yaptı. Rus temsilcilerin saldırıları durdurma sözü verdiği bildirildi.

Türkiye, son haftalarda Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok noktasını karadan bombalarken, bazı yerlerde ise SİHA aracılığıyla suikast tarzında saldırılar düzenliyor.

Kamışlo, Minbic ve Til Temir’in de aralarında olduğu birçok noktada bombardıman nedeniyle yaşamını yitirenler oldu.

Türkiye 9 Ekim 2019’da “Barış Pınarı Harekâtı” adı verilen operasyonla Gire Spi (Tel Abyad) ve Serekaniye’yi (Rasulayn) ele geçirmişti.

O tarihten sonra bölgenin güneyinde kalan Haseke’ye bağlı Til Temir ve Zirgan ilçe sınırlarında kalan köylere yönelik sık sık bombardıman yapıldı.

Özellikle son haftalarda yoğunluğu artan bir şekilde Til Temir ve Zirgan karadan bombalanıyor.

En son 17 Ağustos’ta Zirgan’a yapılan bombardımanda bir çocuk ve bir kadın yaşamını yitirmiş ve aralarında çocukların da olduğu 10 sivil yaralanmıştı.

Benzer saldırılar, tepkilere rağmen bölgede yayılarak devam ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim yetkilileri, yaptıkları açıklamada 2019’da ilan edilen ateşkes anlaşmasına garantör olan ABD ile Rusya’nın sorumluluklarını yerine getirmediklerini vurguluyor.

Bölgedeki yerel kaynaklar, Türkiye’nin dünya Afganistan’a odaklandığı için bunu fırsat sayarak saldırılara ağırlık verdiğine dikkat çekiyor.

Rusya’ya tepki

ABD güçlerinin 2019’dan çekilmesinin ardından saldırı yapılan bölgede Rus askeri polisi bulunuyor. Rusya ayrıca bölgede Türkiye ile birlikte ortak devriyeye çıkıyor.

Bu nedenle bölge halkının Rusya’ya yönelik tepkileri artıyor.

Bugün Yüzlerce Kobaneli, Kongreya Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu’nun çağrısı üzerine Rus askeri polisi merkezi önünde eylem düzenledi.

Merkez önünde konuşma yapılan konuşmada “Rusya bölge halklarına karşı sorumluluklarını yerine getirmiyor. Eğer yerine getirmeyecekse buyursun çıksın bölgeden” denildi.

‘Görüşme olumlu geçti’

ANHA’da yer alan habere göre halk, mesajlarının Rus temsilcilere ulaştırılması için kendi aralarında bir komite oluşturdu.

Komitenin mesajı Rus temsilcilere ulaştırmasının ardından kısa bir değerlendirme yapan PYD Fırat Bölgesi Yönetim Komitesi üyesi Ehmed Şêxo, “Görüşme olumlu geçti. Saldırıları durduracakları sözünü verdiler” dedi.




Önceki Haber
Nadir Nadirov yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
'Afganistanlı gazeteci kadınlara koşulsuz sığınma hakkı tanınsın'