Ana SayfaDünyaTüm kilit kentleri ele geçiren Taliban Kabil’e dayandı

Tüm kilit kentleri ele geçiren Taliban Kabil’e dayandı

HABER MERKEZİ – Afganistan’da kontrol ettiği alanları genişleten Taliban, ülkedeki kritik kentlerinin hepsini ele geçirerek başkent Kabil’e dayandı. ABD ise kentteki personelinin tahliyesini hızlandırdı.

ABD’nin Mayıs ayı itibarıyla asker çekmeye başlamasının ardından Afganistan’da hızla ilerlemeye başlayan Taliban, başkent Kabil dışındaki bütün kilit kentleri ele geçirdi.

Kabil’in kuzeybatısındaki Mezar-ı Şerif’in dün gece Taliban kontrolüne geçmesinin ardından, bu sabah erken saatlerde Celalabad da tek bir kurşun sıkılmadan kontrol altına alındı.

Reuters’a konuşan yerel bir yetkili, “Celalabad’da şu an çatışma yok çünkü vali Taliban’a teslim oldu. Sivillerin hayatını kurtarmanın tek yolu Taliban’a izin vermekti” dedi.

Taliban şuan 34 vilayet merkezinden 23’ünü kontrol ediyor.

ABD çekilmeye hız verdi

Öte yandan ABD de ülkede kalan son personelini tahliye etmeye başladı. Biden, çekilmenin güvenli bir şekilde sağlanması için 5 bin askeri görevlendirme kararı aldı.

Kabil’deki Amerikan Büyükelçiliği personelinin, ülkeden çıkmadan önce hassas belgeleri yok ettiği de belirtildi.

Washington Post, ABD’nin tahliye sürecine karışmaması halinde Taliban’a Kabil’e girişinin daha kolay kabul göreceğini ilettiğini ileri sürdü.

New York Times ise ABD’nin Taliban’dan, büyükelçiliğine saldırmamaları teminatı istediğini yazdı.




Önceki Haber
Savaşta kadınlara yöneltilen bir silah: Cinsel şiddet
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.